Aflatoksini, iskustvo s terena
U poslijedne vrijeme aflatoksini su češća tema među proizvođačima mlijeka. Ukratko donosimo dva primjera iz Sisačko-moslavačke županije na temu „Kako su mi se dogodili aflatoksini u mlijeku“.
Nositelj gospodarstva A iznosi: „Kukuruz sam pobrao u klipu koristeći berač kukuruza. Nakon berbe klip je čekao u hrpi oko tri tjedna na čekičanje. U međuvremenu sam s tla pobrao zaostale klipove nakon berbe beračem. Sve sam samljeo i zapakirao u plastične vreće. Zatvorene sam vreće složio na metalne bačve kako bi ih zaštitio od glodavaca. U početku je sve izgledalo normalno a sa zatopljenjem sam primjetio kvarenje u zoni vezivanja vreća. Kukuruznim siliranim šrotom hranio sam mliječne krave. A onda su mi u mlijeku otkrili nedozvoljenu količinu aflatoksina. Nakon nedavno odslušanog predavanja Savjetodavne službe bilo mi je jasno gdje sam pogriješio.“
Proizvođač je napravio dvije kobne greške. Prevlažni klip držao je u hrpi čak tri tjedna prije meljave. Tom je prilikom došlo do razvoja i širenja plijesni iz roda Aspergillus već u samoj hrpi. Druga greška bila je berba nekoliko dana odležanog klipa na vlažnom tlu poslije berbe beračem i meljava istog zajedno s klipovima iz spomenute hrpe. U kontaminiranoj siliranoj prekrupi došlo je do širenja plijesni i njihovih sekundarnih produkata aflatoksina.
Nepropisno spremljena silaža zrna može sadržavati aflatoksin
Nositelj gospodarstva B brao je kukuruz u zrnu. On je izjavio: „Dio sam zrna prodao u silos a dio sam ostavio za hranidbu svojeg mliječnog stada. Kukuruz mi je na oko izgledao dovoljno suh, iako je prodani imao preko 20 % vlage, pa sam ga uskladištio na betonsku deku u tanjem sloju uz povremeno miješanje. Sve je, po mome, bilo u redu dok mi nisu blokirali otkup mlijeka zbog nedozvoljene razine aflatoksina. Tek sam tada ozbiljno shvatio upozorenja poljoprivrednog savjetnika koji je upozoravao da se mikotoksini ne dešavaju samo drugima već da se isti mogu dogoditi i meni. Kad mečka pleše u susjedstvu, za očekivati je da dođe i u moje dvorište! Sad mi je uistinu jasno gdje sam pogriješio.“
Greška je bila u skladištenju nedovoljno suhog zrna. Sigurno skladištenje zrna moguće je samo uz standardnu vlagu od 14 %.
U oba slučaja, konzumacijom pokvarene hrane, aflatoksini su dospjeli u probavni trakt mliječnih krava gdje je započeo njihov metabolizam. U buragu je uz pomoć mikroorganizama jedan dio aflatoksina metabolirao a dio je preko kapure, knjižavaca i sirišta dospio u tanko crijevo gdje je došlo do digestije i apsorpcije. Neapsorbirani aflatoksini (50-60 %) izlučili su se preko balege. Apsorbirani aflatoksini metabolirali su u jetri u metabolite M1 i M2. Putem krvotoka dospjeli su do bubrega odakle su preko mokrače bili eliminirani iz organizma (30-40 %). Jedan do šest % aflatoksina iz krvotoka je dospio u mlijeko i kao takvi pretstavljaju problem.
Što su aflatoksini i što činiti kad je njihova razina u mlijeku veća od 0,05 mikrograma / kg mlijeka, prisjetite se ovdje: http://www.youtube.com/watch?v=T1Jh41mens8
0 comments
Write a comment