U organizaciji Odjela za stočarstvo u Širokom Polju kod Đakova održan je tečaj korekcije papaka goveda. Četrnaest mladih stočara dva je dana na farmi Gorana Tokića teoretski i praktično savladavalo vještinu uređenja papaka na posebno izdvojenim grlima koja su pokazivala izrazitu šepavost. Tečaj je majstorski vodio viši stručni savjetnik za govedarstvo Tomislav Mesić a za organizaciju se pobrinuo Tomislav Koturić, viši stručni savjetnik.
Gotovo 90 % šepavosti kod mliječnih krava posljedica je lošeg stanja papka. Najčešći uzroci šepavosti su: prerasli papci i bakterijske bolesti (dermatitisi) na koži oko papka. Šepavost kod mliječnih krava negativno utječe na reprodukciju i proizvodnju mlijeka.
Najvažnije preventivne mjere su redovita korekcija (orezivanje) i dezinfekcija papka. Korekciju papka (orezivanje) možemo podijeliti na rutinsku (preventivnu) i kurativnu koju primjenjujemo kada se šepavost već pojavila.
Najvažnije preventivne mjere su redovita korekcija (orezivanje) i dezinfekcija papka. Korekciju papka (orezivanje) možemo podijeliti na rutinsku (preventivnu) i kurativnu koju primjenjujemo kada se šepavost već pojavila.
Međunarodno je priznata nizozemska metoda korekcije papaka u pet koraka:
1. Skratiti „slabiji“ papak na dužinu 7,5 do 8 centimetara (moguće su varijacije u dužini ovisno o pasmini i veličini krave).
2. Nakon što je jedan papka obrađen, drugi papak iste noge se prilagođava obrađenom (dužina i visina).
3. Otvaranje papka u međupapčanom prostoru.
Korak 4 primjenjuje se kod krava kod kojih je već prisutna šepavost
4. Rasterećenje ozlijeđenog papka.5. Uklanjanje (izrezivanje) oštećene rožine, i kože. Te uklanjanje oštrih rubova.
Grupe poljoprivrednika zainteresirane za ovladavanje vještinom korekcije papaka kod goveda mogu se javiti svojem poljoprivrednom savjetniku koji će organizirati praktičnu obuku na vama prikladnoj farmi ili na savjetodavna@savjetodavna.hr