Obavijest proizvođačima krumpira! 13.06.2014.
Kao što smo u preporuci od 9. lipnja o.g. najavili vrlo visoke temperature zraka u vrijednostima od +32° do +34°C, što je zabilježeno od 8. do 12. lipnja o.g., pogodovalo je uz mjere zaštite koje smo preporučivali u razdoblju od 20. svibnja do 2. lipnja o.g. zaustavljanju epifitocije plamenjače ili krumpirove plijesni (Phytophthora infestans) na većini "kritičnih" polja u središnjem dijelu županije. Najbolji rezultati u usmjerenom suzbijanju bolesti dobiveni su ove sezone primjenom "anti-sporulantnih" djelatnih tvari u kraćim razmacima tretiranja (3-5 dana), prilagođeno skraćenoj patogenezi koja odlikuje novije sojeve plamenjače krumpira (vidi svojstva navedena u Tablici 1.). Premda su u proteklih 5 dana zabilježene vrlo visoke temperature zraka, opasnost od naknadnog razvoja plamenjače krumpira nije završila (vidi Tablicu 1. svojstva adaptabilnosti "nove plamenjače" klimatskim uvjetima).
Tablica 1. Značaj A1 i A2 tipa Phytophthora infestans ("nova plamenjača") na epidemiologiju, prognozu i suzbijanje krumpirove plijesni u svijetu i našoj zemlji:
Spajanje A1 i A2 tipa micelija omogućuje: |
Posljedice u epidemiologiji, prognozi i suzbijanju krumpirove plijesni (prema grupi autora): |
Formiranje "trajnih" ili zimskih oospora |
Novi prezimljujući potencijal (mogućnost prezimljenja u europskim zemljišnim uvjetima najmanje godinu dana). |
Nova svojstva virulentnosti |
Gubitak otpornosti na krumpirovu plijesan ranije tolerantnih sorata krumpira. |
Adaptabilnost klimatskim uvjetima |
Razvija se i/ili preživljava pri nižim (od 5° do 8°C) i višim temperaturama (35° do 40°C) od ranije poznatih vrijednosti (10°C> t <30°C). |
Skraćivanje perioda patogeneze |
Nakon kontakta sa osjetljivim tkivom infekcija je moguća već nakon 2 sata, a unutar optimalnih uvjeta simptomi vidljivi nakon samo 3 dana. |
Nova svojstva otpornosti na fungicide |
Visok stupanj rezistentnosti na fungicide inhibitore RNA polimeraze (M-metalaksil i slično). |
Poznato je da i usjevi krumpira teže podnose toplinske vrijednosti veće od +28°C, pa su proteklih šest dana biti izloženi temperaturnom šoku, kakve smo bilježili i protekle tri sezone (pritom jače stradaju sorte krumpira plićeg korijena). Na plamenjaču je u proteklom razdoblju vrlo visokih temperatura još uvijek bila jače ugrožena polja koja su navodnjavana kišenjem!
Nadalje pratiti zdravstveno stanje usjeva, a premda smo jučer popodne očekivali grmljavinsko nevrijeme, zabilježeno je tek malo kiše u količinama od 0.2 do 0.6 mm. Moguće oborine najavljene su i tijekom današnjeg dana, a naročito početkom idućeg tjedna (16.6. 2014.).
Svakako prije slijedećih najavljenih jačih oborina (16.6. 2014.) preporučujemo ponoviti zaštitu usjeva krumpira gdje je od zadnje aplikacije proteklo 7 ili više dana!
Proizvođači krumpira se moraju pridržavati prethodnih preporuka o "anti-sporulantom" i "anti-rezistentnom" suzbijanju plamenjače skraćenim rokovima aplikacije. Kako u narednim danima očekujemo svježe i važno razdoblje moguće je u program zaštite uključiti bakar (u gotovoj kombinaciji sa cimoksanilom ili mješavini sa iprovalikarbom & propinebom).
U ranim sortama krumpira predviđenim za vađenje u narednih 7-10 dana primijeniti samo sredstva za zaštitu bilja kraće karence (npr. 7 dana)!
Kraću karencu u trajanju od samo 7 dana imaju fungicidi na osnovi ciazofamida (Ranman Top SC), mandipropamida (Revus SC), azoksistrobina (Ortiva SC) i fluazinama (Shirlan SC i dr.)!
Pripravci na osnovi azoksistrobina i fluazinama pokazuju dobru djelotvornost na plamenjaču i koncentričnu pjegavost cime krumpira (Phytophthora, Alternaria), dok djelatne tvari ciazofamid i mandipropamid djeluju isključivo protiv plamenjače!
Moguće je i na ranijim sortama krumpira koje se planiraju vaditi u narednih 10-14 dana provesti kemijsku desikaciju cime dopuštenim pripravcima (npr. Basta uz karencu 14 dana ili Reglone Forte uz karencu 10 dana)
Utrošite barem 400 litara škropiva/ha, prskalicama bez dodatne opreme.
mr.sc. Milorad Šubić, dipl.inž.agr.
milorad.subic@savjetodavna.hr