Obavijest proizvođačima koštičavog voća 27.10.2015.

Obilne kiša koje su padale u proteklom periodu, odgodile su mogućnost provođenja jesenske zaštite koštičavog voća. Na području Karlovca je od 3. do 19. listopada, prema našim mjerenjima, zabilježeno 247 mm kiše.

Prije narednih kiša savjetujemo provesti jesensku zaštitu koštičavog voća protiv kovrčavosti lista breskve, šupljikavosti lista koštičavog voća i drugih gljivičnih oboljenja.

Također je jesensku zaštitu potrebno provesti protiv bakterijskog raka koštičavog voća čiji je uzročnik bakterija Pseudomonas sp.. Simptomi ove bolesti očituju se na deblu i granama u vidu rak rana ili kao nekrotične upale na kori. Kada bolest obuhvati deblo, dio iznad te nekroze ugiba, zbog toga se mlade voćke brzo osuše i uginu. U posljednje dvije godine, na području Karlovačke županije, zabilježeno je sušenje šljive i trešnje uzrokovano ovom bakterijom u znatnom postotku. Na uzorcima osušenih voćaka, laboratorijski je potvrđena bakterija u Zavodu za zaštitu bilja u poljoprivredi i šumarstvu Republike Hrvatske.

Do zaraze dolazi najviše pod jesen kroz lisne ožiljke ili kroz ranice na kori.

U nasadima šljive većina lista je otpala, a na ostalom koštičavom voća otpala je do polovina mase listova.

Zaštitu savjetujemo provesti u naredna dva dana jer je za četvrtak (29.10.) najavljena mogućnost kiše, jednim od fungicida na osnovi:

bakrenog oksida (Nordox 75 WG),

bakrenog oksiklorida (Neoram WG, Cuprocaffaro 50 WP, Rame caffaro 32 WP), bakrenog hidroksida (Champion),

bakrenog hidroksida-Ca-klorid kompleks: Bordoška juha caffaro 20 WP, Bordoška juha 20 WP –Manica  i dr.

Aplikaciju je potrebno provesti uz što veći utrošak vode tj. škropiva i kvalitetno poprskati cijele voćke uključujući deblo („okupati voćke“). Zaštitu je potrebno provesti za mirna vremena, bez vjetra, pri dnevnim temperaturama zraka višim od 5°C!

Budući da je većina nasada koštičavog voća u Karlovačkoj županiji u ekološkoj proizvodnji, napominjemo da je u ekološkoj proizvodnji dozvoljena upotreba do 6 kg bakra po hektaru godišnje.

Prema PROVEDBENOJ UREDBI KOMISIJE (EU) br. 354/2014 оd 8. travnja 2014. god. u ekološkoj proizvodnji dozvoljeni su spojevi bakra u obliku bakrenog hidroksida, bakrenog oksiklorida, bakrenog oksida, bordoške juhe i trivalentnog bakrenog sulfata.

Preporučene pripravke primijeniti sukladno pismenoj uputi proizvođača!

Margita Budiselić Kutle dipl.inž.agr.
e-mail: Margita.Budiselic.Kutle@savjetodavna.hr

 

Pripremi za ispis