Rakije, sir i druge delicije u Pušći
Pušća je mala, pitoma općina s oko 2.500 stanovnika razbacanih po okolnim brežuljcima u 12 naselja, a nalazi se desetak kilometara udaljena od Zaprešića u smjeru Klanjca (prema Sloveniji).
Poljoprivredni božićni sajam u Pušći održan je prvi puta 2004. godine u skromnom prostoru društvenog doma, a cilj mu je bio potaknuti promociju tradicije, običaja, kulture poljoprivrednih proizvoda ovog kraja. Kroz godine se sajam širio i obuhvaćao sve veći broj izlagača te je poprimio i međunarodni karakter jer mu se odazivaju i proizvođači iz susjedne Slovenije.
O OCJENJIVANJU SIRA
Organizator izložbe i ocjenjivanja sira je Udruga malih sirara Zagrebačke županije „SIREK“, a pokrovitelj je župan Zagrebačke županije dok su suorganizatori Savjetodavna služba i Općina Pušća. Ocjenjivanje je održano 1. prosinca 2015. godine u Pušći.
Sireve je ocijenilo stručno povjerenstvo u sastavu:
- Prof. dr. sc. Samir Kalit, predsjednik
- Prof. dr. sc. Rajka Božanić, član
- Danijel Mulc, dipl. ing., član
- Višnja Krapljan, dipl. ing., član
- Anđelka Pejaković, dipl. ing., član
Tehničku pomoć ocjenjivačima se pružili domaćin – kolega savjetodavac Manuel Čičko i Marina Morović – kolegica na stručnom osposobljavanju u Savjetodavnoj službi.
Stručno povjerenstvo je ocijenilo 42 uzorka od čega je 36 uzoraka sira i 6 uzoraka kiselog vrhnja.
Prema kategorijama sireva s obzirom na udio vode u bezmasnoj tvari sira, konzistenciju i građi bilo je: 17 uzoraka u kategoriji svježih sireva, 5 uzoraka u kategoriji mekih sireva, 14 uzoraka sira u kategoriji polutvrdih sireva od čega je 13 kuhanih sireva i 2 polutvrda sira sa sirilom i zrenjem.
Od 42 uzorka sira je s obzirom na vrstu mlijeka od koje se proizvode bilo 39 kravljih sireva i 3 kozja sira.
Kvaliteta proizvoda utvrđena je temeljem postignutog broja bodova, prema 20-bodovnom sustavu, a u skladu s „Pravilnikom za ocjenjivanje kakvoće mlijeka i mliječnih proizvoda“.
Dodijeljeno je ukupno 40 odličja i to 26 zlatnih, 11 srebrnih i 3 brončana.
Senzorna ocjena obuhvaćala je ocjenu vanjskog izgleda sira, mirisa, stanje sirnog tijesta (konzistencija), okusa sira. Značajka ovog ocjenjivanja je dosta velika ujednačenost kvalitete te općenito visoka kvaliteta proizvoda što govori i ukupan broj odličja kao i visok postotak zlatnih odličja.
Zaključak stručnog povjerenstva je da je i ovogodišnje ocjenjivanje bilo uspješno. Očito je da svi proizvođači koji su svoje sireve predali na ocjenjivanje poštuju osnovne kriterije kakvoće mlijeka koje koriste za preradu u sir.
O OCJENJIVANJU RAKIJA
Organizator izložbe i ocjenjivanja rakija je Općina Pušća, pokrovitelj je župan Zagrebačke županije, a suorganizator je Savjetodavna služba. 11. ocjenjivanje rakija Zagrebačke županije je održano 19. studenog 2015. godine u Pušći, a ocijenjeno je ukupno 23 uzoraka rakija i likera.
Rakije je ocijenila stručna komisija u sastavu:
- Vesna Jurak, dipl. ing., predsjednik
- dr. sc. Marin Mihaljević Žulj, član
- mr. sc. Vlasta Rubeša Vili, član
Sukladno Pravilniku o ocjenjivanju rakija Zagrebačke županije, a prema 20-bodovnom sustavu ocjenjivanja stručna komisija je dodijelila 23 odličja od čega 4 zlatnih, 12 srebrnih, 5 brončanih i 2 priznanja.
Organoleptička ocjena obuhvaćala je ocjenu boje, bistroće, okusa i mirisa rakija i likera.
Pozivamo sve ljubitelje domaćih delicija da posjete 12. Poljoprivredni božićni sajam u Pušći u subotu i nedjelju, 5. i 6. prosinca 2015.
Anđelka Pejaković, dipl. ing. agr.
Manuel Čičko, dipl. ing. agr.
0 comments
Write a comment