10. Pušćanska salamijada i špekijada
Stručna ocjenjivačka komisija ove godine probala je i ocijenila ukupno 59 uzoraka salama i špekova.
U kategoriji privatnih proizvođača, hobista, ove godine je prijavljeno 31 uzoraka salama i 19 uzoraka špeka, dok su mesne industrije predale ukupno 9 uzorka.
Najsjanije priznanje – šampionsku plaketu Zlatna pušnica 2016. u kategoriji domaće salame osvojio je Goran Pušić iz Kraja Gornjeg s prosjekom od 95,40 bodova. Najviše bodova u kategoriji domaćeg špeka, 96,80 a time i šampionsku plaketu, osvojila je Margareta Plankar iz Merenja.
Salama je proizvod načinjen od probranih, kvalitetnih dijelova svinjskog mesa, uz mogućnost dodavanja manjih količina divljači, goveđeg ili konjskog mesa. Preporučeni udio masnog tkiva je 10-15 %. Od dodataka dozvoljeni su sol, papar i manje količine češnjaka.
Dobar proizvod karakteriziraju slijedeće osobine koje se ocjenjuju:
- boja – živo crvena
- dobro raspoređenost i povezanost nadjeva (osobito masno tkivo)
- izostanak šupljina, pukotina te ruba oko ovitka
- dobra naboranost crijeva bez većih udubljenja
- miris – ugodan miris fermentiranog mesa
- okus – blag slatkast, visoke ješnosti
Istovremeno je u organizaciji Udruge vinogradara, vinara i podrumara zaprešićkog kraja „Trilikum“ održana i 15. Vinologija zaprešićkog kraja. Ocjenjivanje vina održano je u Hruševcu Kupljenskom, a prijavljeno je 43 uzorka.
Najbolje ocijenjeno vino – šampion 2016. godine je graševina obrta Rihter iz Hruševca Kupljenskog.
Uz besplatnu degustaciju i zabavni program, u kvalitetu salama i vina mogli su se osvjedočiti i svi prisutni gosti.
Manuel Čičko
stručni savjetnik
0 comments
Write a comment