Obavijest proizvođačima koštičavog voća! 23.02.2017.
Obavještavamo voćare da prate razvojni stadij pupova na koštičavom voću (breskva, nektarina, trešnja, šljiva) kako bi u fazi bubrenja pupova (fenofaza B) pravovremeno izvršili tzv. plavo prskanje primjenom bakrenih pripravaka. Tom mjerom preventivno se suzbija kovrčavost lista breskve (Taphrina deformans) šupljikavost lista koštičavog voća (Stigmina carpophila), paleži cvijeta i grančica (Monilinia spp.) te rogač šljive (Taphrina pruni).
Zbog suzbijanja štitastih uši i jaja lisnih ušiju bakrenim pripravcima se mogu dodati mineralna ulja (Bijelo ulje ili Mineralno svijetlo ulje). Moguća je primjena gotovih kombinacija bakrenih pripravaka i mineralnih ulja: Modro ulje ili Crveno ulje.
Tretiranje je potrebno provesti za mirna vremena pri dnevnim temperaturama zraka većim od 5˚C, a pri aplikaciji utrošiti što više škropiva. Tretiranje bakrenim pripravcima mora biti obavljeno najkasnije u fenofazi nabubrenih pupova, a svakako prije nego se pupovi otvore i to neposredno prije kiše. Nakon otvaranja pupova na koštičavom voću ne preporuča se primjena bakrenih pripravaka zbog moguće fitotoksičnosti.
Pripravke koristite isključivo prema uputama dobivenim uz sredstvo i prema Fitosanitarnom informacijskom sustavu http://fis.mps.hr/trazilicaszb/.
Marija Prnjak, dipl. ing. agr.
marija.prnjak@savjetodavna.hr
0 comments
Write a comment