3. Festival tradicijskih sireva u Zagrebu
Detalj s festivala sira
Uvod u festival bilo je ocjenjivanje kravljih sireva te ostalih mliječnih proizvoda održano 19. rujna 2017. godine na pokušalištu Jazbina Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Kvaliteta proizvoda utvrđena je temeljem postignutog broja bodova, prema 20-bodovnom sustavu, a u skladu s Pravilnikom za ocjenjivanje kakvoće mlijeka i mliječnih proizvoda. Senzorska ocjena obuhvaćala je ocjenu vanjskog izgleda sira, mirisa, stanja sirnog tijesta (konzistencija) te okusa sira.
Stručno povjerenstvo u sljedećem sastavu je ocijenilo 65 dostavljenih proizvoda od kravljeg mlijeka:
1. Prof. dr. sc. Dubravka Samaržija, predsjednica – Agronomski fakultet
2. Prof. dr. sc. Neven Antunac, član – Agronomski fakultet
3. Dr. sc. Nataša Mikulec, član – Agronomski fakultet
4. Višnja Krapljan, dipl. ing. agr., član – Savjetodavna služba
5. Anđelka Pejaković, dipl. ing. agr., član – Savjetodavna služba
6. Ružica Gagić, dipl. ing. agr., koordinator – Agronomski fakultet
7. Iva Horvat Kesić, dipl. ing. agr., stručni suradnik – Agronomski fakultet
Od 65 ocijenjenih proizvoda, 56 je bilo sireva, 6 jogurta, 2 vrhnja i 1 mliječni namaz.
Od 56 sireva, 2 su bila ekstra tvrda, 4 tvrda, 36 polutvrdih, 5 mekih, 1 skuta i 8 svježih sireva. Od 36 polutvrdih sireva 20 je bilo s raznim dodacima (medvjeđi luk, paprika, peršin, vlasac, češnjak) ili dimljenih.
Rezanje i priprema ekstratvrdog sira za ocjenjivanje
Kvaliteta proizvoda utvrđena je temeljem postignutog broja bodova, prema 20-bodovnom sustavu, a u skladu s „Pravilnikom za ocjenjivanje kakvoće mlijeka i mliječnih proizvoda“.
Senzorna ocjena obuhvaćala je ocjenu vanjskog izgleda sira, mirisa, stanja sirnog tijesta (konzistencija) i okus sira. Značajka ovog ocjenjivanja je dosta velika ujednačenost kvalitete te općenito visoka kvaliteta proizvoda što govori i ukupan broj odličja kao i visok postotak zlatnih odličja.
Ukupno ocijenjenih proizvoda |
65 |
Nagrađenih sireva |
48 |
Zlatna medalja |
29 |
Srebrna medalja |
13 |
Brončana medalja |
6 |
Šampion u kategoriji kravljih sireva je PUNOMASNI POLUTVRDI SIR S KOPROM proizvođača OPG GAŠIĆ IVAN, Čepinska 155, Beketinci, Osječko-baranjska županija.
Pobjednički punomasni polutvrdi kuhani sir s koprom OPG-a Gašić
Na glavnom zagrebačkom trgu, osim prodaje sireva, za građane je organizirana nagradna igra pogađanja težine sira, a nagrada je bio sam taj sir – polutvrdi kravlji sir težine 1.609 kg.
Također je upriličeno i ocjenjivanje najbolje uređenog štanda, a prvo mjesto pripalo je OPG-u Radmila Miščević iz Josipdola koja je uložila najviše truda u uređenje. Ocjenjivanje je vodila kolegica Vesna Bulić iz Hrvatske poljoprivredne agencije.
Pobjednički najbolje uređeni štand OPG-a Miščević
Diplome za ocijenjene sireve je tijekom festivala je prisutnim sirarima uručio ravnatelj Savjetodavne službe Zdravko Tušek obilazeći svaki štand pri čemu je iskoristio priliku i da sa svakim sirarom kratko porazgovara.
Festival je organizirao Savez malih sirara Republike Hrvatske „SirCro“ u suradnji sa Savjetodavnom službom i Hrvatskom poljoprivrednom agencijom, a uz pokroviteljstvo Grada Zagreba i Zagrebačke županije.
Anđelka Pejaković, dipl. ing. agr.
Podružnica Zagrebačke županije
0 comments
Write a comment