Obavijest voćarima 20.02.2019.

Posljednjih dana bilježimo maksimalne temperature zraka u vrijednostima između 11 i 18 °C, što pogoduje bubrenju pupova koštićavog voća, ponajprije na breskvi i nektarini. Krajem ovog tjedna meteorolozi najavljuju mogućnost oborina, što će pogodovati razvoju zaraze kovrčavosti lista breskve i nektarine (Taphrina deformans). Povoljni uvjeti za razvoj kovrčavosti lista breskve su temperature zraka od 5 do 18°C te kišovito vrijeme, praćeno visokom relativnom vlagom zraka.

U fazi nabubrenih pupova koštičavog voća (breskva, nektarina, marelica, višnja, trešnja, šljiva) za zaštitu se mogu koristiti pripravci na osnovi bakra (tablica 1.). Primjenom pripravaka na bazi bakra preventivno se suzbijaju i druge bolesti koštičavog voća: šupljikavost lista (Sigmina carpophila), palež cvijeta i grančica (Monilinia spp.), rogač šljive (Taphrina pruni) i dr.

Tablica 1: Pripravci na osnovi bakra dopušteni za koštićavo voće

Djelatna tvar

Pripravak

Voćna vrsta

Uzročnik bolesti/štetni organizam

Bakreni  oksid

Nordox 75 WG

Koštićavo voće

kovrčavost, šupljikavost, bakterijski rak koštićavih voćaka, palež cvijeta i mladica

Bakreni oksiklorid

Cuproblau Z

Breskva

kovrčavost

Koštićavo voće

šupljikavost

Kupropin

Breskva

šupljikavost

kovrčavost

Rame caffaro 32 WP

Koštićavo voće

šupljikavost

kovrčavost

Neoram WG

Koštićavo voće

kovrčavost,

šupljikavost

palež cvijeta i mladica

Codimur

Copper key flow

Cupra

Breskva

Nektarina

Marelica

kovrčavost

 

Bareni hidroksid

Champion

Breskva

kovrčavost, šupljikavost

Koštićavo voće

šupljikavost, palež cvijeta i mladica

Champion flow SC

Breskva

kovrčavost, šupljikavost

Višnja, trešnja

kozićavost

Champion W 50

Breskva, marelica, trešnja, višnja, šljiva

šupljikavost, gnomonia

Bordoška juha

Bordoška juha caffaro 20 WP

Bordoška juha manica

Breskva

kovrčavost, šupljikavost

Koštićavo voće

šupljikavost

Zbog suzbijanja štitastih uši, jaja lisnih ušiju i crvenog voćnog pauka, pripravcima na bazi bakra mogu se dodati mineralna ulja (tablica 2.).

Tablica 2: Pripravci na osnovi mineralnih ulja

Djelatna tvar

Pripravak

Voćna vrsta

Štetni organizam

Parafinsko ulje

Bijelo ulje

Mineralno svijetlo ulje

Voćke

kalifornijska štitasta uš

breskvina štitasta uš

šljivina štitasta uš

crveni voćni pauk

Šljiva

crveni voćni pauk

štitaste uši

lisne uši

Ovitex

Breskva, nektarina, marelica, šljiva, trešnja

crveni voćni pauk

Ovipron top

Breskva, nektarina, marelica, šljiva, trešnja

kalifornijska štitasta uš

dudova štitasta uš

U fenofazi bubrenje pupa moguća je primjena kombinacija kombinacija bakrenih pripravaka i mineralnih ulja (tablica 3.).

Tablica 3: Kombinirani bakreno uljni pripravci

Djelatna tvar

Pripravak

Voćna vrsta

Uzročnik bolesti/štetni organizam

Kombinacija bakra i mineralnih ulja

Crveno ulje

Breskva

kovrčavost

Koštićavo voće

šupljikavost

šljivina štitasta uš

Red fox

Breskava

kovrčavost, šupljikavost

kalifornijska štitasta uš

Šljiva

šupljikavost

kalifornijska štitasta uš

Modro ulje

Voćke

kovrčavost, šupljikavost

štitaste uši, jaja lisnih uši, crveni voćni pauk

Tretiranje je potrebno provesti za mirna vremena pri dnevnim temperaturama zraka većim od 5˚C, a pri aplikaciji utrošiti što više škropiva. Tretiranje ovim pripravcima mora biti obavljeno najkasnije u fenofazi nabubrenih pupova, a svakako prije nego se pupovi otvore.

Pripravke za zaštitu bilja upotrijebiti prema uputi proizvođača, a praznu je ambalažu potrebno zbrinuti na propisani način.

Podaci o registriranim sredstvima za zaštitu bilja dostupni su putem web tražilice na sljedećoj  adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/

Suzana Slovic, dipl. ing.
E-mail: suzana.slovic@mps.hr

Pripremi za ispis