U „moru“ ponude presadnica na tržnicama, u poljo-centrima, u novije vrijeme i u trgovačkim centrima, vrtlaru se teško odlučiti za kupnju najboljih.
Loše za proizvođače presadnica ili flanaca je skraćena glavna sezona prodaje. Bilo je loše vrijeme za pripremu gredica i sadnju, neki proizvodi su „prerasli“ i bačeni za kompostiranje.
O proizvodnji presadnica je savjetovano prije, sada slijedi nekoliko općenitih savjeta za izbor presadnica povrća. Kako prepoznati kvalitetu presadnica povrća ako ste kupac.

1. Kvaliteta presadnica povrća po izgledu
Presadnice po boji listova
Povrće ima prirodno različite nijanse zelene boje. Salate su svijetlije zelene kao i ostalo lisnato povrće npr. blitva. Paprika ima svjetliji svježe zelen list. Kupusnjače su modrozelenog do srednje zelenog lista grublje građe.
Rajčica, patlidžan, krastavci i ostale tikvenjače (lubenice i dinje, tikvice, tikve) su tamnijeg lista od navedenih povrtnih vrsta. List im je posut dlačicama ili prevlakom najčešće sivom.
U ponudi presadnica prevladava – tamnozelena do modrozelena boja lista i to kod svih vrsta povrća. Prodavači kažu: „Nafilana je“. To znači prihranjena dušikom. Takve biljke su privlačne, ujednačene su i bujnije. Stabljike su mekane i nježne, često.
Treba im duža prilagodba, u „zemlji“ će kasnije krenuti, kasnije će donositi plod, bit će i manje otporne na različite nepovoljne uvjete. Bez obzira na trenutačnu zaštitu od bolesti i štetnika.
Veličina presadnice
Danas se traži sve veliko pa su i velike presadnice na izgled dobre i Vaš prvi izbor.
No ponekad imaju izdužene stabljike zbog malo prostora u kojem rastu (manje od 5 cm promjera posude kod plodovitog povrća). Korijenov sustav je stisnut u supstratu i nema mjesta za rast.
Pretvrda, „odrvenjela“ stabljika je znak starosti presadnice tj. presadnica je trebala biti presađena puno prije.
Svaka presadnica se bolje prima ukoliko je „mlađa“, sa normalno razvijenim korijenom ,sa nekoliko pravih listova. Ukoliko je starija mora biti u većem prostoru. Što manje prostora ima to će se brže i više izdužiti. To također znači da će sa porastom krenuti kasnije.
2. Kvaliteta presadnica vezana uz povjerenje u proizvođača (prodavača)
Asortiman presadnica
Za primjer navodim presadnice rajčice koje svi nabavljaju za uzgoj. Lijepo izgleda štand sa 15 vrsta rajčice. Svaka može (i ne mora) biti krupna, mesnata, otporna, ukusna, hibridna, visoka, niska. Baš kakvu želite. Provjeriti sami možete tek za 2 mjeseca rasta na vrtu ili polju. Najbujnije će možda donijeti malo kržljavih plodova. To može biti rezultat sakupljanja sjemena od hibridne rajčice.
Cijena presadnice
Ovdje govorimo o porijeklu sjemena povrća i načinu uzgoja.
Da li je presadnica uzgojena od deklariranog ili sakupljanog sjemena. Da li je uzgojena presadnica od hibridnog sjemena namijenjenog prvenstveno za komercijalne proizvođače povrća ili je od sortnog sjemena.
Npr. cijena 1 sjemenke hibrida paprike je 6-10 centi dok je cijena sorte paprike za 1 g za 150-250 sjemenki oko 30 centi.
Troškovi uzgoja pikiranih biljaka i onih u većim posudama sa više supstrata su znatno veći jer i uzgoj traje dulje. Kaljena presadnica također bi trebala biti bolje vrednovana.
Na kraju umjesto zaključka pohvala poljoprivrednicima koji prodaju presadnice. Uz strpljenje i volje pomoći kod izbora vrste povrća, usvajaju i reklamne načine poput „akcijskih cijena“. A nenadmašni su i duhoviti u predstavljanju svojih proizvoda (slika 2.)

Sunčica Dombaj, dipl. ing. agr.
Viša savjetnica