Alternativna rodnost jabuke

Alternativna rodnost jabuke

Usprkos nadanjima voćara da će ova godina proteći bez kasnih proljetnih mrazova, niske temperature i ove su godine odnijele znatan dio uroda na voćnom sortimentu. Iako su bile najavljene temperature od svega -2°C, u noći 07.04. uz jači sjeverni vjetar i „chill“ efekt došlo je do izmrzavanja na nekim sortama i do 100% cvjetova/plodnica.   […]

Početak travnja pod utjecajem niskih temperatura

Početak travnja pod utjecajem niskih temperatura

Početak travnja 2025. obilježen je valom niskih temperatura koje su zahvatile velik dio kontinentalne Hrvatske, a u mnogim županijama zabilježene su štete u voćnjacima, osobito na nasadima koštičavog voća. Iako se ovakvi mrazovi u ovom razdoblju godine mogu smatrati uobičajenima, njihova pojava tijekom osjetljivih fenofaza cvatnje i formiranja plodova može uzrokovati značajne štete. Podaci o […]

Cvatnja jabuke

Cvatnja jabuke

Velika većina sorata jabuke su samo-neoplodne, što znači da ih mora oploditi polen neke druge sorte. Kod toga treba voditi računa da postoje i sorte koje su triploidne (imaju tri seta kromosoma umjesto dva: Jonagold, Jonaprinc, Mucu, Sirius, Gravenstein…). Triploidne sorte imaju sterilan polen i ne mogu biti oprašivači, a mogu ih oploditi istovremeno cvatuće […]

Smanjenje površina pod uljanom repicom – stanje usjeva

Smanjenje površina pod uljanom repicom – stanje usjeva

Jedna od rijetkih i vrlo vrijednih biljnih vrsta iz porodice krstašica (Brassicaceae) koja se uzgaja na oraničnim površinama je uljana repica. U ovu porodicu osim uljane repice pripadaju krmna repica, gorušica, krmna ogrštica – koje se u ratarskoj proizvodnji većinom koriste kao postrni usjevi radi unosa biljne mase u tlo te dosta povrćarskih vrsta (kupus, […]

Druga prihrana ozimih strnih žitarica

Druga prihrana ozimih strnih žitarica

Usjevi ozimih strnih žitarica različitog su izgleda s obzirom na kondiciju, faze rasta i razvoja, zakorovljenost i zdravstveno stanje, ovisno o roku sjetve, odabranoj sorti, kvaliteti, čistoći i zdravstvenoj ispravnosti sjemena korištenog za sjetvu, provedenim agrotehničkim mjerama (kvaliteta obrade tla i sjetve te gnojidba) i tipu tla. Tijekom proteklog razdoblja pala je veća količina oborina […]

Utjecaj niskih temperatura i mraza na uzgoj jabuka u Međimurskoj županiji

Utjecaj niskih temperatura i mraza na uzgoj jabuka u Međimurskoj županiji

Vremenske prilike mogu znatno varirati iz godine u godinu, a proljetni mrazovi predstavljaju jedan od ključnih faktora koji utječu na uspješnost uzgoja voća. Zbog toga je izuzetno važno redovno pratiti vremenske prognoze i pravovremeno primjenjivati odgovarajuće mjere zaštite od mraza kako bi se smanjili potencijalni gubici i osigurao dobar urod. Jabuka kao naša najzastupljenija voćna […]

Početak vegetativne sezone u voćnjacima i zaštita od niskih temperatura

Početak vegetativne sezone u voćnjacima i zaštita od niskih temperatura

Ukoliko u narednom periodu prognostičari najave nepovoljne vremenske prilike, a ovisno o fenofazama voćnih vrsta, potrebno je planirati neke od mjera zaštite protiv niskih temperatura. Kraj veljače i početak ožujka obilježio je relativno sunčani periodi i ugodne temperature koje su uzrokovale kolanje sokova kod većine voćnih vrsta koje se trenutno nalaze u različitim fenofazama. Niske […]

Preporuka vlasnicima trajnih nasada oraha – proljetna zaštita

Preporuka vlasnicima trajnih nasada oraha – proljetna zaštita

U usporedbi s vegetacijskom sezonom 2024., vegetacija oraha u 2025. kasni 15-ak dana. Voćari koji nisu krajem 2024. obavili zimsku zaštitu oraha još uvijek imaju vremena obaviti prvu proljetnu zaštitu bakarnim pripravcima (ali svakako prije početka cvatnje), kako bi se primarne zaraze gljivičnim oboljenjima smanjile na najmanju moguću mjeru. Najčešći i najopasniji uzročnici bolesti na […]

Savjeti u povrćarstvu za početak i nastavak sezone

Savjeti u povrćarstvu za početak i nastavak sezone

Dnevne temperature zraka od 20 ℃ i noćne od 12 – 14 ℃, najpovoljnije su za sadnju povrća u plastenicima i na polju. Tada sjeme niče, a presađene se biljke „bolje i brže primaju“. Greška je prerano sijati i saditi u hladno tlo. Temperatura zraka u zaštićenom prostoru  sa dopunskim grijanjem zraka može biti idealna, […]

Vrijeme je za prvu prihranu ozimih strnih žitarica

Vrijeme je za prvu prihranu ozimih strnih žitarica

Prognoza vremena za narednih desetak dana „ide na ruku“ ratarima. Treba obaviti prvu prihranu. Mogućnost ulaska poljoprivredne mehanizacije u polja ovisi o tipu tla i količini oborina u prethodnom razdoblju. Prvu proljetnu prihranu ozimih strnih žitarica treba obaviti čim to omogući stanje tla. Ne treba je obaviti prerano (ako su ozime žitarice još u mirovanju), […]

Tretiranje sjemena povrća

Tretiranje sjemena povrća

U sadašnjim i budućim uvjetima poljoprivrede, usavršavanje proizvodnje je usmjereno na prilagodbu promjenama u klimi. Teži se smanjiti rizike u proizvodnji i ujedno povećati prinose. Istraživanja i primjena tehnologija poboljšanja kvalitete sjemena najviše se rade u hortikulturnoj proizvodnji – u sjemenarstvu povrća, cvijeća i ukrasnog bilja. U povrćarstvu se tim tehnologijama tretiranja stvara mnogo proizvodnih […]

Klimatske promjene i „nove bolesti“ pčela (I dio)

Klimatske promjene i „nove bolesti“ pčela (I dio)

Pčelari na prostoru Republike Hrvatske (RH) nisu iznimka od kolega u ostalim europskim državama pa nas povezuje intenzivna borba protiv varooze i njoj pridruženih virusnih bolesti, američke gnjiloće, europske gnjiloće koja često na našim prostorima prolazi neopaženo ili se miješa s američkom gnjiloćom, nozemoze, vapnenastog legla te čitave palete ostalih nametničkih, zaraznih i nezaraznih bolesti, […]