Šampionska Doboš torta
Organizirali smo dvije grupe proizvoda za ocjenjivanje i to: domaće mesne proizvode i domaće kolače. Interes proizvođača za ocjenjivanje bio je zaista velik pa je za ocjenjivanje mesnih proizvoda prijavljeno 20 uzoraka u 4 kategorije, a kolača čak 51 uzorak u 4 kategorije.
Ocjenjivanje je bilo anonimno za ocjenjivače tijekom ocjenjivanja (uzorci su šifrirani od strane organizatora manifestacije) tako da smo sasvim neopterećeno davali bodove za pozitivne stvari ili pak nemilosrdno oduzimali bodove za nedostatke. Tek na koncu kada su svi bodovi zbrojeni, saznali smo i vlasnike uzoraka.
I-
|
Komisija za ocjenjivanje domaćih mesnih proizvoda
|
Uloga ocjenjivača:
|
1.
|
Nada Matić dipl.ing.agr. (Drenovci)
|
član i predsjednica komisije
|
2.
|
Emilija Frižon dipl.ing.agr. (Đakovo)
|
član
|
3.
|
Darko Antonina dipl.ing.agr. (Zlatar)
|
član
|
II-
|
Komisija za ocjenjivanje domaćih kolača
|
Uloga ocjenjivača:
|
1.
|
Ljubica Kravarščan dipl.ing.agr. (Virovitica)
|
član i predsjednica komisije
|
2.
|
Višnja Magdić dipl.ing.agr. (Slunj)
|
član
|
3.
|
Anđelka Pejaković dipl.ing.agr. (Zagreb)
|
član
|
Svaki uzorak domaćeg proizvoda bio je posebna priča koja je istkana rukama onoga tko ga je napravio. Bilo je mnogo zaista kvalitetnih proizvoda i u nekim situacijama o poretku su odlučivale nijanse. Bilo je naravno i manje uspješnih, i manje atraktivnih izvedbi no podsjetimo da ocjenjivanje treba shvatiti sportski, natjecateljski, što za krajnji smisao ima poboljšanje i napredovanje u izradi određenog proizvoda.
Nakon provedenog ocjenjivanja, stručna komisija zaključila je liste sa sljedećim poretkom rezultata po kategorijama:
Domaći mesni proizvodi:
|
Kategorija:
|
Osvojeno mjesto:
|
Vlasnik proizvoda
|
Broj bodova
|
1.
|
KULEN
|
1.
|
Pleša Vladimir (Orahovica)
|
108
|
|
|
2.
|
Zdenko Perakić (Bošnjaci)
|
102
|
|
|
3.
|
Mesnica AS (Županja)
|
96
|
|
|
|
|
|
2.
|
KULENOVA SEKA
|
1.
|
Mesnica AS (Županja)
|
103
|
|
|
2.
|
Modic Dragan (Bošnjaci)
|
102
|
|
|
3.
|
Lenić Damir ( Bošnjaci)
|
82
|
|
|
|
|
|
3.
|
DOMAĆE KOBASICE
|
1.
|
Lenić Damir ( Bošnjaci)
|
109
|
|
|
2.
|
Modic Dragan (Bošnjaci)
|
99
|
|
|
3.
|
Pleša Vladimir (Orahovica)
|
91
|
|
|
|
|
|
4.
|
ČVARCI
|
1.
|
Zdenko Perakić (Bošnjaci)
|
72
|
|
|
2.
|
Veljko Horvat (Samobor)
|
63
|
|
|
3.
|
Pleša Vladimir (Orahovica)
|
5
|
Prvonagrađeni kulen izradio je Pleša Vladimir iz Orahovice koji je istakao kako uspjeh nije došao slučajno već je on rezultat dugogodišnjeg rada. Gosp. Pleša već niz godina sudjeluje na ocjenjivanju kulena i sasvimsigurno da mu je to pomoglo izbrusiti dobitne nijanse u proizvodnji ovog tradicijskog i vrlo osjetljivog domaćeg proizvoda.
U grupi domaćih mesnih proizvoda ovaj puta nismo dobili šampiona (proizvod sa maximalnim bojem bodova) iako je bilo kandidata u kategoriji kulenovih seka i kulena. Kako vrijeme zrenja kulena još uvijek traje, oni svoju tehnološku zrelost još nisu dosegli pa su stoga izgubili par bodova no treba istaknuti da se svakako radi o zaista vrhunskim proizvodima.
Domaći kolači:
|
Kategorija:
|
Osvojeno mjesto:
|
Vlasnik kolača
|
Naziv kolača
|
Broj bodova
|
1.
|
DIZANO TIJESTO
|
1.
|
Restoran catering KLAS (Koprivnica)
|
Dizanica sa orasima i koprivom
|
108
|
|
|
2.
|
Gordana Radaković (Plitvička Jezera)
|
Plitvičke štrudle
|
105
|
|
|
3.
|
Zdenka Lendl (Preseka)
|
Orahnjača
|
103
|
|
|
|
|
|
|
2.
|
VUČENO TIJESTO
|
1.
|
Zdenka Lendl (Preseka)
|
Štrukli
|
102
|
|
|
2.
|
Štefica Gulija (Brestovec orehovečki)
|
Tri užitka
|
91
|
|
|
3.
|
Restoran Catering Sermage (Sv.Križ Začretje)
|
Štrukli sa rogačem
|
89
|
|
|
|
|
|
|
3.
|
PRHKO TIJESTO
|
1.
|
Štefica Gulija (Brestovec Orehovečki)
|
Štangice sa orasima
|
104
|
|
|
2.
|
Helena Mihaljković (Čakovec)
|
Kolač sa sirom i orasima
|
103
|
|
|
3.
|
Zdenka Lendl (Preseka)
|
Kiflice sa orasima
|
102
|
|
|
|
|
|
|
4.
|
KOLAČI SA KREMOM
|
1.
|
Vigus d.o.o. (Vinkovci)
|
Doboš tortaŠAMPION
|
114
|
|
|
2.
|
Emica Ivković (N.Gradiška)
|
Mađarica
|
112
|
|
|
3.
|
Vigus d.o.o. (Vinkovci)
|
Vigus
|
108
|
|
|
|
|
|
|
Ocjenjivanje domaćih kolača bilo je zaista teško iz razloga što nema jasne metodologije po kojoj bi se radilo ocjenjivanje kolača pa smo se rukovodili podijelivši kolače na bazi tijesta od kojega su napravljeni. Svaki kolač od 51 uzorka imao je drugo ime, napravljen od druge kombinacije, na različit način od predhodnog. Nad nekim uzorcima komisija je imala podosta slatkih muka da odgonetne način izrade ili sastav nadjeva. Zaista, trudili smo se biti temeljiti i pronaći najbolje.
U grupi kolača bilo je čak nekoliko ozbiljnih kandidata za Šampiona no na koncu istakla se DOBOŠ TORTA, Vigus-a d.o.o. iz Vinkovaca. Vigus je dao nekoliko uzoraka kolača i svi su nas se dojmili iz jednostavnog razloga kojega je istakla i gosp. Darija koja je preuzela diplomu za šampiona, a to je stari recept koji uključuje samo domaće svježe sastojke i domaću kuhanu kremu.
Ljubica Kravarščan dipl.ing.agr.,
rukovoditeljica PO HPK JPSS Virovitičko-podravske županije
predsjednica Organizacijskog odbora ocjenjivanja
0 comments
Write a comment