Otvorena prva kušaonica kozjih sireva u Međimurju
Na svečanosti se okupilo birano društvo: saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Preloga Dragutin Glavina, zamjenik gradonačelnika Ljubomir Kolarek, Petar Novački, predsjednik Županijske skupštine Međimurske županije, predstavnici stručnih službi Hrvatske poljoprivredne agencije i Poljoprivredne savjetodavne službe, turističkih agencija te dragi prijatelji.
Ovih je dana i obljetnica kod Zadravčevih jer se navršava 20 godina od kako se intenzivno bave uzgojem koza i proizvodnjom kozjeg mlijeka. Imanje su naslijedili od „ japice i mamice“ i kroz godine brižno ga obnavljali i razvijali.
Danas uzgajaju 80 koza sanske pasmine, obrađuju 25 ha zemljišta od čega je veliki dio u zakupu u prekrasnom krajoliku rijeke Drave gdje je brižno uređen ranč „Tršćanski zvir“.
U sklopu ranča postoji šetnica sa poučnom stazom te postoji mogućnost organiziranja škole u prirodi, radionica izrade kruha i starinskih igračaka. Svake se godine na ranču u svibnju organizira etno i gastro događaj „Dani jaretine“.
OPG Zadravec nalazi se u registru integrirane poljoprivrede sa ciljem prelaska na ekološku poljoprivredu. U ratarskoj proizvodnji koriste starinske sorte kukuruza i raži koje pretvaraju u integralna brašna iz kojih proizvode domaće vrste kruha i raznih peciva pečenih u krušnoj peći.
U sirani prozvode mladi kozji sir, polutvrdi kozji sir, dimljeni kozji sir te sirne namaze sa raznim začinskim biljem (crvena paprika, vlasac, peršin i dr.).
Dobitnici su mnogobrojnih nagrada za uzgoj stada i proizvodnju sira.
Valerija Čižmak, dipl. ing. agr.
viša stručna savjetnica
0 comments
Write a comment