Obavijest vinogradarima 20.06.2014.
Od protekle preporučene zaštite proteklo je devet dana. U tom razdoblju na praćenim lokalitetima bilježimo intenzivan porast vinove loze, svega od 3,8 do 4,2 mm oborina i vrlo povoljne uvijete za razvoj pepelnice vinove loze. Obzirom na izuzetno osjetljivu fenofazu razvoja, vinogradare upućujemo da redovno pregledavaju nasade na prisustvo simptoma bolesti i vode računa o razmacima između tretiranja. Ovisno o zadnje izvršenoj zaštiti a prije najavljenih oborina ponove preventivnu zaštitu protiv plamenjače (Plasmopara viticola) i pepelnice (Uncinula nacator) vinove lozeizborom pripravaka prema preporuci od 11.06.2014.
Između dva prskanja uputno je, kada to vremenske prilike dozvoljavaju, obaviti i sumporenje vinograda(trgovački naziv Sumporno prašivo, Sumporno prašivo*, Ventilirani sumpor* ili Praškasti sumpor*).
Pripravcima označenim* registracija istekla krajnji rok za primjenu i prodaju zaliha 01.01.2015.
Vinogradari upisani u Upisnik integriranih proizvođača primjenjuju sredstva za zaštitu bilja sukladno Tehnološkim uputama za integriranu proizvodnju grožđa za 2014. godinu.
Podaci o registriranim SZB u RH vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS) dostupnom na web adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/.
Korisnik ne smije posjedovati, skladištiti ili primijeniti sredstva koja nisu registrirana u RH. Sredstava za zaštitu bilja primjenjivati u skladu s rješenjem ili dozvolom poštujući upute, ograničenja, obavijesti i upozorenja navedenim na etiketi i uputstvu za uporabu. Korisnici SZB su dužni voditi i čuvati evidenciju o primjeni SZB najmanje pet godina. Evidencija korištenja SZB može se voditi u elektroničkom ili pisanom obliku a najmanje treba sadržavati slijedeće podatke: trgovački naziv SZB, datum i vrijeme početka i završetka tretiranja, količinu primijenjenog sredstva (doza, koncentracija), veličinu tretirane površine i kulturu. Ambalažu SZB potrebno je zbrinuti na propisan način.
Karmen Karlić, dipl.inž.agr.
E-mail: Karmen.Karlic@savjetodavna.hr
0 comments
Write a comment