U Varaždinu održani Dani Hajdine
Na samom početku su članovi udruge, u narodnim nošnjama kako se nekad radilo, demonstrirali ručnu žetvu heljde na polju. Nakon žetve se heljda vezala u snopove i nosila u vršilicu. Istovremeno su učenici osnovne škole prezentirali rad drvene stupe za preradu hajdine kaše.
Uz bogat kulturno umjetnički program, koji su izveli učenici i članovi KUD-a „Željezničar“ posjetitelji su mogli uživati u izložbi jela od hajdine, ručnih radova, proizvoda iz ekološke proizvodnje, te izložbi malih životinja. Članovi udruge su do sada bili aktivno uključeni u prikupljanje podataka o uzgoju heljde i domaćih specijaliteta, koji su se izrađivali od heljdinog brašna i hajdine kaše poznate za varaždinski kraj. Kroz rad udruge je realizirano nekoliko radionica na kojima su učenici i mladi učili raditi na stupi, izrađivati domaće specijalitete (gibanice, koščičjak), te na taj način prenosili mlađim naraštajima dio kulturne baštine i tradicijskih običaja. Osim toga organizirane su i prezentacije starih strojeva koji su služili za izradu kaše, koje je obnovio najstariji član udruge gosp. Josip Rusman.
Osim očuvanja i prezentacije tradicijske kulturne baštine, cilj udruge je bilo nastojanje da se heljda ponovno vrati na naša polja kao jedna vrlo vrijedna krušarica za proizvodnju domaćih specijaliteta.
Mara Bogović, mag. ing. agr.
rukovoditeljica Podružnice
0 comments
Write a comment