Obavijest proizvođačima koštičavog voća ! 09.03.2015.
Prema najavama meteorologa u slijedećim danima doći će do porasta temperatura , što uzrokuje početak kretanja vegetacije. Zbog toga se upozoravaju proizvođači koštičavog voća da prate promjene na pupovima ( breskava,nektarina, trešnja i dr), kako bi na vrijeme obavili „ zimsku“ zaštitu bakrenim pripravcima. Ovim tretiranjem vrši se zaštita protiv kovrčavosti lista breskve (Taphrina deformans).Ovaj uzročnik prezimljava na stablima breskve i nektarine – na površini kore i u ljuskama pupa, a razvoju bolesti pogoduju oborine i porast temperature .
Osim toga bakreni pripravci služe za suzbijanje šupljikavosti lista koštičavog voća ( Stigmina carpophila) , paleži cvijeta i grančica (Monilinia spp.), rogača šljive (Taphrina pruni).
Bakreni pripravci imaju dozvolu za primjenu na koštičavom voću u doba mirovanja vegetacije. Tretiranja se mogu provoditi u fenofazi A ( još zatvoreni pup) , no optimalno vrijeme za suzbijanje kovrčavosti lista breskve je fenofaza B bubrenje pupa.
U tablici 1. Navedeni su pripravci na bazi bakra registrirani za suzbijanje bolesti na koštičavom voću .
Tablica 1.
Aktivna tvar |
Naziv preparata |
Dozvola po kulturama/ bolest |
Koncentracija |
Bakreni oksid |
NORDOX 75 WG |
Koštičavo voće /kovrčavost, šupljikavost,bakterijski rak koštičavih voćaka, palež cvjeta i mladica |
0,2 % |
Bakreni hidroksid |
CHAMPION
CHAMPION FLOW SC
|
Breskva/ kovrčavost,šupljik. Koštičavo voće/šupljikavost, palež cvata i mladice
Breskva/ kovrčavost šupljikavost Trešnja/kozičavost Višnja/kozičavost
|
0,5-1 %
0,7 %
0,35-0,4%
|
Bakarni spojevi: Bordoška juha |
BORDOŠKA JUHA CAFFARO 20 WP BORDOŠKA JUHA 20 WP-MANICA
„MODRA GALICA“
|
Breskva/ kovrčavost,šupljikavost Koštičavo voće/ šupljikavost Breskava/ kovrčavost Koštičavo voće/ šupljikavost
|
1,5 % |
Bakreni oksiklorid |
NEORAM WG
RAME CAFFARO 32 WP
KUPROPIN
CUPROCAFFARO 50 WP |
Koštičavo voće /kovrčavost, šupljikavost, palež cvjeta i mladica Koštičavo voće /kovrčavost, šupljikavost
Breskva/ kovrčavost,šupljikavost
Breskva/ kovrčavost Koštičavo voće/ šupljikavost |
0,5 – 0,6%.
1 %
0,5-0,75%
0,75% |
Za suzbijanje nekih bolesti koštičavog voća kao i zimskih jaja nekih štetnika i nekih vrsta štitastih ušiju mogu se koristiti pripravci navedeni u tablici 2.
Tablica 2.
Parafinsko ulje Bakreni oksid
Parafinsko ulje Bakreni hidroksid |
CRVENO ULJE
MODRO ULJE |
Koštičavo voće/ šupljikavost i šljivine štitaste uši Breskva/ kovrčavost
Voćke/ šupljikavost,kovrčavost,šljivine štit uši,zimska jaja l.ušiju i crvenog pauka |
2-3 % fenofaza A ( zimski pup)
2-3 % fenofaza A |
Ukoliko se u nasadu nailazi na probleme sa štitastim ušima ili su prisutni problemi sa crvenim paukom, zimska tretiranja se nogu provesti pripravcima na bazi bakra radi suzbijanja bolesti u kombinaciji sa parafinskim uljima.
Tablica 3.
Parafinsko ulje |
BIJELO ULJE MINERALNO SVIJETLO ULJE |
Voćke/kaliforniska,breskvina, šljivina štitastih ušiju, zimska jaja c.pauka
|
3-4 % zimsko tretiranje |
Zaštitu provoditi iza obavljene rezidbe za mirna vremena uz veći utrošak vode tako da voćke budu „okupane“. Zaštitu obaviti prije najavljene kiše.
Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i dozvolama prema Fitosanitarnom informacijskom sustavu. Ambalažu SZB zbrinuti na propisani način te voditi evidencijsku listu o uporabi sredstava za zaštitu bilja i to prema : Pravilniku o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida-NN 142/12 i Zakonu o održivoj uporabi pesticida-NN 14/14.
Jadranka Berić dipl .ing. zaštite bilja
E-mail: Jadranka.Beric@savjetodavna.hr
0 comments
Write a comment