Porast temperatura proteklih dana uzrokovat će kretanje vegetacije na voćnim vrstama. Nakon obavljanje rezidbe, gdje će se odstraniti sve bolesne i oštećene grane kao i odstranjivanja zaostalih osušenih plodova takozvanih „ mumije“ sa stabala, potrebno je obaviti zimsko tretiranje. Proizvođači trebaju pratiti promjene na pupovima (breskve,nektarine, šljiva, trešnja i dr), kako bi na vrijeme obavili „ zimsku“ zaštitu bakrenim pripravcima. Bakreni pripravci se primjenu na koštičavom voću u doba mirovanja vegetacije , tretiranja se mogu provoditi u fenofazi A ( još zatvoreni pup) , no optimalno vrijeme za suzbijanje kovrčavosti lista breskve je fenofaza B bubrenje pupa.
Ovim tretiranjem vrši se zaštita protiv kovrčavosti lista breskve (Taphrina deformans). Uzročnik ove bolesti prezimljava na stablima breskve i nektarine ( na površini kore i u ljuskama pupa) , a razvoju bolesti pogoduju oborine i porast temperature .
Osim toga bakreni pripravci služe za suzbijanje šupljikavosti lista koštičavog voća ( Stigmina carpophila) , paleži cvijeta i grančica (Monilinia spp.) , rogača šljive (Taphrina pruni) te bakterijskog raka koštičavog voća .
U tablici 1 . navedeni su pripravci koji imaju dozvolu za suzbijanje gore navedenih bolesti.
Tablica 1.
Aktivna tvar |
Naziv preparata |
Dozvola po kulturama/ bolest |
Koncentracija |
Bakreni oksid |
NORDOX 75 WG |
Koštičavo voće /kovrčavost, šupljikavost,bakterijski rak koštičavih voćaka, palež cvjeta i mladica |
0,2 % |
Bakreni oksiklorid |
CUPROBLAU Z
KUPROPIN
RAME CAFFARO 32 WP
CUPRO CAFFARO 50 WP
NEORAM WG
|
Breskva/ kovrčavost Koštičavo voće/šupljikavost
Breskva/ šupljikavost i kovrčavost
Koštičavo voće/ šupljikavost, kovrčavost Koštičavo voće/ šupljikavost
Koštičavo voće/šupljikavost kovrčavost,palež cvata
|
800g/ 100l
0,5-0,75 %
750g/100l
1000g/100l
0,5-0,6% |
Bakreni hidroksid |
CHAMPION
CHAMPION FLOW SC
CHAMPION WG 50 |
Breskva/ kovrčavost,šupljik. Koštičavo voće/šupljikavost, palež cvata i mladice Breskva/ kovrčavost šupljikavost Trešnja, višnja/kozičavost
Breskva,marelica,trešnja,višnja,šljiva/ kovrčavost, gnomonia
|
0,5-1 %
0,7 %
0,35-0,4%
2-3 kg /ha |
Za suzbijanje nekih bolesti na koštičavom voću kao i za suzbijanje jaja crvenog pauka i lisnih ušiju te nekih vrsta štitastih ušiju dozvolu ima pripravci navedeni u tablici 2.
Tablica 2.
Kombinacija bakra i mineralnog ulja |
CRVENO ULJE
MODRO ULJE |
Koštičavo voće/ šupljikavost i šljivine štitaste uši Breskva/ kovrčavost
Voćke/šupljikavost,kovrčavost,šljivine štit uši,zimska jaja l.ušiju i crvenog pauka |
2-3 % fenofaza A ( zimski pup)
2-3 % fenofaza A
|
|
Uz bakrene pripravke koji služe za suzbijanje bolesti mogu se primijeniti neki od pripravaka na bazi parafinskog ulja za suzbijanje zimskih jaja lisnih ušiju i crvenog pauka kao i za suzbijanje štitastih ušiju.
Tablica 3.
Parafinsko ulje |
BIJELO ULJE MINERALNO SVIJETLO ULJE
PROMANAL NEU |
Voćke/kaliforniska,breskvina, šljivina štitastih ušiju, zimska jaja c.pauka Šljiva/zimska jaja c. pauka,štitaste uši
Šljiva,breskva,nektarina,trešnja |
2-3 % fenofaza A 5% fenofaza C i D
1 %fenofaza BBCH 99 mirovanje vegetacije |
Zimska tretiranja ili „plavo prskanje“ koštičavog voća potrebno je obavljati u danima bez vjetra te pri temperaturama većim od 5°C.
Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i dozvolama prema Fitosanitarnom informacijskom sustavu. Ambalažu SZB zbrinuti na propisani način te voditi evidencijsku listu o uporabi sredstava za zaštitu bilja i to prema : Pravilniku o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida-NN 142/12 i Zakonu o održivoj uporabi pesticida-NN 14/14.
Jadranka Berić dipl .ing. zaštite bilja
E-mail: Jadranka.Beric@savjetodavna