Obavijest proizvođačima koštičavog voća! 09.03.2018.
Prema najavama meteorologa slijedećih dana predviđa se znatan porast temperatura te promjenjivo vrijeme sa mogućnostima pojeve oborina .Takovo vrijeme potaknut će kretanje vegetacije kod voćnih vrsta. Stoga upozoravamo proizvođače da prate promjene na pupovima osobito kod koštičavog voća jer se primjena bakrenih pripravaka ,koji štite ove voćne vrste od biljnih bolest vrši samo do faze bubrenja pupa.
Prije tretiranja bi bilo poželjno obaviti rezidbu pri čemu je potrebno odstraniti sve bolesne i oštećene grane kao i zaostale osušene plodove takozvane „mumije“ sa stabala. Ovim tretiranjem vrši se zaštita protiv kovrčatvosti lista breskve (Taphrina deformans). Uzročnik ove bolesti prezimljava na stablima breskve i nektarine ( na površini kore i u ljuskama pupa) , a razvoju bolesti pogoduju oborine i porast temperature .Osim toga bakreni pripravci služe za suzbijanje šupljikavosti lista koštičavog voća
( Stigmina carpophila) , paleži cvijeta i grančica (Monilinia spp.) , rogača šljive (Taphrina pruni) te bakterijskog raka koštičavog voća .
U tablici 1 . navedeni su pripravci koji imaju dozvolu za suzbijanje gore navedenih bolesti.
Tablica 1.
Aktivna tvar |
Naziv preparata |
Dozvola po kulturama/ bolest |
Koncentracija |
Bakreni oksid |
NORDOX 75 WG |
Koštičavo voće /kovrčavost, šupljikavost,bakterijski rak koštičavih voćaka, palež cvjeta i mladica |
0,2 % |
Bakreni oksiklorid |
CUPROBLAU Z
KUPROPIN
RAME CAFFARO 32 WP
CUPROCAFFARO 50 WP
NEORAM WG
|
Breskva/ kovrčavost Koštičavo voće/šupljikavost
Breskva/ šupljikavost i kovrčavost
Koštičavo voće/ šupljikavost, kovrčavost Koštičavo voće/ šupljikavost
Koštičavo voće/šupljikavost kovrčavost,palež cvata
|
800g/ 100l
0,5-0,75 %
750g/100l
|
Bakreni hidroksid |
CHAMPION
CHAMPION FLOW SC
CHAMPION WG 50 |
Breskva/ kovrčavost,šupljik. Koštičavo voće/šupljikavost, palež cvata i mladice Breskva/ kovrčavost šupljikavost Trešnja, višnja/kozičavost
Breskva,marelica,trešnja,višnja,šljiva/ kovrčavost, gnomonia
|
0,5-1 %
0,7 %
0,35-0,4%
2-3 kg /ha |
Bordoška juha |
BORDOŠKA JUHA CAFFARO 20 WP BORDOŠKA JUHA MANICA |
Breskva kovrčavost /šupljikavost Koštićavo voće /šupljikavost |
1,5 % |
Za suzbijanje nekih bolesti na koštičavom voću kao i za suzbijanje jaja crvenog pauka i jaja lisnih ušiju te nekih vrsta štitastih ušiju dozvolu ima pripravci navedeni u tablici 2.
Tablica 2.
Kombinacija bakra i mineralnog ulja |
CRVENO ULJE
MODRO ULJE |
Koštičavo voće/ šupljikavost i šljivine štitaste uši Breskva/ kovrčavost
Voćke/šupljikavost,kovrčavost,šljivine štit uši,zimska jaja l.ušiju i crvenog pauka |
2-3 % fenofaza A ( zimski pup)
2-3 % fenofaza A
|
|
Uz bakrene pripravke koji služe za suzbijanje bolesti mogu se primijeniti neki od pripravaka na bazi parafinskog ulja za suzbijanje zimskih jaja lisnih ušiju i crvenog pauka kao i za suzbijanje štitastih ušiju.
Tablica 3.
Parafinsko ulje |
BIJELO ULJE MINERALNO SVIJETLO ULJE
PROMANAL NEU
OVIPRON TOP OVITEX |
Voćke/kaliforniska,breskvina, šljivina štitastih ušiju, zimska jaja c.pauka Šljiva/zimska jaja c. pauka,štitaste uši
Šljiva,breskva,nektarina,trešnja Šljiva,breskva,nektarina,trešnja marelica Breskva,marelica,trešnja,nektaruna |
2-3 % fenofaza A 5% fenofaza C i D
1 %fenofaza BBCH 99 veljača ožujak
od faze bubrenja pupa do pojave balona |
Zimska tretiranja ili „plavo prskanje“ kod voćnih vrsta obavlja se u danima bez vjetra te pri temperaturama većim od 5°C.
Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i dozvolama prema Fitosanitarnom informacijskom sustavu. Ambalažu SZB zbrinuti na propisani način te voditi evidencijsku listu o uporabi sredstava za zaštitu bilja i to prema : Pravilniku o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida-NN 142/12 i Zakonu o održivoj uporabi pesticida-NN 14/14.
Jadranka Berić dipl .ing. zaštite bilja
E-mail: Jadranka.Beric@savjetodavna