Obavijest vinogradarima
Indeks rasta lista za područje otoka Cresa i Krka lista 3 /tjedno.
Vinogradare upućujemo na pregled nasada.
Zabilježene oborine prema podatcima agroklimatskih stanica:
LOKALITET |
oborine
07.07. mm/m²
|
oborine
11.07. mm/m² |
Vrbnik S.polje (Pinova) | 1,4 mm | 2,6 mm |
Vrbnik G.polje (Pinova) | 1,1 mm | 2,3 mm |
Jurandvor (Pinova) | 0,5 mm | 3,5 mm |
Porat (iMetos) | 1,2 mm | 3,6 mm |
Pavlomir (Pinova) | 0,6 mm | 1,5 mm |
Cres-Sv.Šimun (iMetos) | 0,6 mm | 0,6 mm |
Cres-Batajna (Pinova) | 0,0 mm | 4,0 mm |
Rab-Kampor (Pinova) | 0,8 mm | 4,0 mm |
Mali Lošinj (Pinova) | 0,0 mm | 6,4 mm |
Nastavno na obavijest od 06.07.vinogradarima preporučamo povesti računa:
ŠTETNI ORGANIZAM | PREGLED STANJA / PREPORUKA |
PLAMENJAČA VINOVE LOZE | I DALJE BILJEŽIMO NOVE INFEKCIJE
-Vrbnik GP na dane 06., 07., 10., i 12.07. ostvareni uvjeti za sekundarne infekcije -Vrbnik SP nema zabilježenih uvjeta za ostvarenje novih infekcija -Malinska na dan 12.07. zabilježena prisutnost spora i ostvarenje sekundarne infekcije na da 12.07 u 01.00 sati, inkubacija u tijeku 17% -Jurandvor na dan 12.07. ostvarena uvjeti za sekundarnu infekciju -Vinodol na dane 06., 07., 08., 09., 10. i 11.07. ostvareni uvjeti za nove sekundarne infekcije – Rab na dane 06., 07., 08., 09., 10. i 11.07. ostvareni uvjeti za nove sekundarne infekcije – Mali Lošinj na dane 06., 07., 08., 09. i 10.07. ostvareni uvjeti za nove sekundarne infekcije – Cres (Batajna) na dane 06. i .07. 07. ostvareni uvjeti za nove sekundarne infekcije – Cres (Sv.Šimun) nema zabilježenih uvjeta za ostvarenje novih infekcija VODITI RAČUNA O RAZMACIMA IZMEĐU TRETRANJA OVISNO O ZADNJE IZVRŠENOJ ZAŠTITI I PRIMJENJENOM PRIPRAVKU |
PEPELNICA VINOVE LOZE | RIZIK ZA RAZVOJ BOLESTI, OSTVARENE NOVE INFEKCIJE
– Cres (Sv.Šimun) od 12.07. infekcija u tijeku – Vinodol zadnje ostvareni uvjeti za infekciju na dan 03.07. – Malinska – na dane 11. i 12.07. ostvarene infekcije – Rab zadnje ostvarena infekcija na dan 07.07. – Cres (Batajna) zadnje ostvarena infekcija 12.07. – Mali Lošinj zadnje ostvarene infekcije na dane 07. i 08.07. – Vrbnik GP- nema zabilježenih uvjeta za ostvarenje infekcije – Vrbnik SP- nema zabilježenih uvjeta za ostvarenje infekcije |
CRNA PJEGAVOST | – Cres (Sv.Šimun) – nema zabilježenih uvjeta za infekciju
– Malinska- od 12.07. blaga do umjerena infekcija u tijeku |
CRNA TRULEŽ
(Guignardia bidwellii) |
– Malinska – na dan 12.07. ostvarena blaga do umjerena infekcija
– Cres (Sv.Šimun)- od 12.07. blaga do umjerena infekcija u tijeku |
ANTRAKNOZA VINOVE LOZE
(Elsinoe ampelina) |
– Malinska – na dan 12.07. ostvarena umjerena do jaka infekcija
– Cres (Sv.Šimun) – nema zabilježenih uvjeta za infekciju
|
SIVA PLIJESAN
(Botritis cinerea) |
U VRIJEME ZATVARANJA GROZDA PREPORUČAMO PREVENTIVNU ZAŠTITU
– Vinodol rizik od infekcije na dane 06.07. i 11.07. – Rab rizik od infekcije na dane 07.07. i 12.07. – Mali Lošinj rizik od infekcije 06.07. i 08.07. – Vrbnik GP rizik ostvaren na dane 06.07. i 12.07. – Vrbnik SP nema zabilježenih uvjeta za razvoj bolesti – Cres (Batajna) rizik za infekciju na dan 11.07. – Jurandvor-nema zabilježenih uvjeta za razvoj bolesti – Malinska na dan 08.07. i 13.07 rizik 10 % – Cres (Sv.Šimun) na dan 12.07. rizik 10%
|
ZLATNA ŽUTICA VINOVE LOZE
(Grapevine Flavescense dorée MLO) |
OBVEZA: REDOVNO PREGLEDAVANJE VINOVE LOZE NA SIMPTOME
tipični simptomi trenutno uočljivi: -nekretanje pupova -osipani, osušeni grozdovi -uvijanje listova kopljasto prema dolje -promjena boje lista kod bijelih sorti u žutu, kod crvenih sorti u tamno crvenu -krtost lista, kad se list stisne, mrvi se u ruci U SLUČAJU SUMNJE NA BOLEST POSJEDNICI SU DUŽNI OBAVIJESTITI NADLEŽNOG FITOINSPEKTORA!!! |
AMERIČKI CVRČAK
(Scaphoideus titanus) |
OBVEZA: vektor zlatne žutice; PRAĆENJE PRISUTNOSTI IMAGA ŽUTIM LJEPLJIVIM PLOČAMA POSTAVLJENIM NA SREDNJU ŽICU; (vidi obavijest od 29.05) |
ZELENI LOZIN CVRČAK
(Empoasca vitis) |
preporučamo praćenje populacije žutim ljepljivim pločama i/ili pregled naličja lista na prisutnost štetnika |
LOZIN TRIPS
(Drepanothrips reuteri) |
preporučamo praćenje populacije žutim ljepljivim pločama i/ili pregled biljnih organa na prisutnost štetnika |
AMBROZIJA
(Ambrosia artemisiifolia) |
OBVEZA: redovno uklanjanje prije početka cvatnje, najbolje čupanjem zajedno sa korijenom, na mjestima većeg proširenja korova, primijeniti agrotehničke ili kemijske mjere suzbijanja. (vidi obavijest od 23.06.) |
ZA SVE DODATNE INFORMACIJE I POJAŠNJENJA REGISTRIRANI PROIZVOĐAČI MOGU SE OBRATITI SE KROZ SUSTAV INDIVIDUALNIH SAVJETOVANJA.
U slučaju tuče preporučamo primijeniti pripravke na osnovi bakra u roku od 24 sata!
Podatci o registriranim SZB u RH vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS) dostupnom na web adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/.
Podatke o SZB potrebno je provjeriti prije svake kupnje i prije svake primjene zbog mogućih promjena.
Rezultati projekta Monitoring rezistentnosti štetnih organizama na SZB dostupni na web adresi: https://rezistentnost-szb.hr/.
SMR 10 – Standardi za korištenje SZB na snazi od 01.01.2016. godine.
Preporučena SZB primijeniti u skladu s rješenjem o registraciji ili dozvoli i uputstvu proizvođača.
Profesionalni korisnici SZB dužni su voditi i čuvati evidenciju o primjeni SZB najmanje tri godine.
Uvažavanje temeljnih načela integrirane zaštite bilja obveza je za sve poljoprivredne proizvođače.
Praznu ambalažu SZB, ambalažu s ostacima SZB i ostatke škropiva profesionalni korisnik dužan je odvojeno sakupljati i privremeno skladištiti do predaje ovlaštenoj osobi sukladno posebnom propisu koji uređuje gospodarenje otpadom (Akcija Prateći list za PGŽ redovno jednom godišnje u mjesecu travnju); za pojedinačne odvoze kontaktirati ekologija@ciak.hr).
Strojevi za primjenu SZB podliježu redovitim pregledima (jednom u 3 godine) kod ovlaštenih ispitnih stanica.
Na SZB ne primjenjuje se pravo slobodnog kretanja roba unutar EU. Za kupovinu SZB u zemljama članicama potrebno je zatražiti i imati odobreni zahtjev za paralelnu trgovinu.
U slučaju potrebe korištenja SZB koji nema registraciju na kulturi potrebno je prije korištenja imati zatraženu i odobrenu izvanrednu dozvolu.
Karmen Karlić, dipl.inž.agr.
e-mail: karmen.karlic@mps.hr
0 comments
Write a comment