Obavijest proizvođačima rasada povrća i cvijeća

Proizvođače rasada povrća i cvijeća upozoravamo na redovite zdravstvene preglede mladih biljčica u zaštićenom uzgoju. Budući krajem siječnja ili tijekom veljače započinje proizvodnja rasada povrća u grijanim plastenicima, topliji i vlažni zaštićeni prostori gotovo uvijek pogoduju mogućem razvoju uzročnika mladenačkih bolesti presadnica povrća i cvijeća.

Od početka kalendarske 2023. meteorološki uvjeti značajno odstupaju od prosječnih očekivanja: prvu polovicu siječnja o.g. obilježilo je iznadprosječno toplo vremensko razdoblje jer su najviše dnevne temperature zraka tada bile u rasponu od 9,3° do 17,9°C (noći su tada imale pozitivne vrijednosti, najčešće od 0,6° do 4,7°C). U drugoj polovici siječnja je zahladnilo, pa su najviše dnevne temperature pale na vrijednosti od 1,3° do 5,2°C a jutra su pritom hladna s negativnim vrijednostima (najčešće od -0,3° do -5,3C). U proteklom mjesecu siječnju o.g. padale su iznadprosječne količine oborina, najčešće u obliku kiše, u količinama od 140,4 mm (na lokalitetu Donja Dubrava u istočnom dijelu Županije) do 229,6 mm (na lokalitetu Železna Gora u zapadnom dijelu Županije)! Stoga je i siječanjska vlažnost zraka bila vrlo izražena i na svim mjernim mjestima neto veća od 90 %! Hladnoća iz zadnje dekade mjeseca siječnja nastavljena je i tijekom većeg dijela veljače o.g., a naročito je prohladno bilo u razdoblju od 5.-11.2. 2023.! Tih su dana prosječne temperature imale negativne vrijednosti (od -0,2° do -4,9°C), ali posljednjih tjedan dana toplina je tijekom dana  porasla na 10,3-17,7°C! Za razliku od proteklog mjeseca siječnja, oborina je u ovom mjesecu zabilježeno vrlo malo, svega 3-5 mm!

U narednih šest dana u Čakovcu očekujemo proljetno razdoblja s najvišim dnevnim temperaturama 14-17°C, dok će jutra imati pozitivne vrijednosti (2-4°C)! U uvjetima kada dnevne temperature zraka dostižu >10°C, toplina u plastenicima raste na vrijednosti 20-ak°C (čak i 28°C), što uz povišenu vlažnost zraka pogoduje pojavi i razvoju nekih kategorija neželjenih organizama.

Prema iskustvima iz ranijih sezona u uvjetima iznadprosječno toplijih zimskih dana moguće je primijetiti npr. prezimljujuće populacije lisnih uši, buhača, bijele mušice i kalifornijskog tripsa. Radi praćenja populacije navedenih štetnika u plastenicima iznad rasada preporučujemo vješati žute i plave ljepljive ploče. Ukoliko se primijeti početna pojava jednog od navedenih nametnika na presadnicama rajčice, paprike, kupusnjača, krastavaca, salate ili ukrasnog bilja, preporučujemo primjenu jednog od dopuštenih insekticida (http://fis.mps.hr/trazilicaszb/).

VAŽNO: sve poljoprivredne proizvođače upućujemo na redovito praćenje Fitosanitarnog informacijskog sustava (FIS) pri Ministarstvu poljoprivrede (mps.hr), svakako prije primjene bilo kojeg sredstva za zaštitu bilja dopuštenog za profesionalnu primjenu radi moguće promjene u registraciji (http://fis.mps.hr/trazilicaszb/).

Radi preventivne zaštite mladih biljaka (rasada povrća i cvijeća) protiv bolesti polijeganja preporučujemo koristiti neki od dopuštenih fungicida (http://fis.mps.hr/trazilicaszb/). Dopušteni kemijski fungicidi za parcijalno tretiranje rasada uglavnom dobro suzbijaju pseudo-gljivične bolesti (npr. Pythium, Bremia, Phytophthora, Peronospora i sl.), a budući se sjemenom prenosi veći broj mikroorganizama – uzročnika biljnih bolesti (npr. sjemenom kupusnjača 19 uzročnika bolesti, sjemenom salate 14 uzročnika bolesti, sjemenom celera korijenaša 12, uzročnika bolesti, sjemenom krastavca 10 različitih uzročnika bolesti a sjemenom rajčice čak 32 različita uzročnika bolesti) u proizvodnji presadnica obavezno koristiti deklarirano i zaštićeno sjeme (izuzev vrijednih, autohtonih eko-populacija povrća) i koristiti sterilizirane supstrate. Redovito pregledavati zdravstveno stanje rasada povrća i cvijeća u mladenačkim stadijima!

Zbog razlika u temperaturama zraka između toplijih dana i svježijih noći, moguće su neželjene rubne promjene u obliku paleži na mladim biljčicama, pa je iste potrebno prskati prije navedenim otopinama. Redovito kontrolirati atmosferu u zaštićenom uzgoju i ne dopustiti kondenzaciju vode na krovnoj konstrukciji.

Proizvođači u nadziranoj ekološkoj proizvodnji mogu preventivno koristiti mikro-biološke pripravke na osnovi korisnih mikroorganizama, npr. Trichoderma spp., Bacillus subtilis, Bacillus pumilus, Glommus spp., Pseudomonas sp. i dr.. Primjenjuju kao granulati ili zalijevanjem rasada/presađenih biljaka ili sustavima “kap po kap”.

 

mr.sc. Milorad Šubić, dipl.inž.agr.

milorad.subic@mps.hr

Pripremi za ispis