DAN MALIH SIRARA SirCro 2024.
Nakon višegodišnje stanke mali sirari iz cijele Hrvatske ponovno su se okupili na dodijeli diploma, edukaciji i zajedničkom druženju.
Svečanost dodijele diploma za trideset četvero naših malih sirara za 105 ocijenjenih proizvoda upriličeno je 13. prosinca 2024. godine u prostorijama Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i šumarstva u Zagrebu.
Od 105 ocijenjenih proizvoda njih 94 osvojilo je medalju i tako nastavilo pokazivati svoju izvrsnu kvalitetu proizvoda. Dodijeljeno je 36 zlatnih, 41 srebrna, 17 brončanih medalja te 11 priznanja za sudjelovanje.
Između 4 proizvoda s maksimalnim brojem bodova (20) dodijeljena su 3 šampiona kvalitete u 3 kategorije:
- SUHI SIR – sušeni svježi kravlji sir – sirana MLAĐENOVIĆ (Dubrovčak Desni, Sisačko moslavačka županija) – kategorija laktičnih sireva
- RICI – tvrdi kravlji sir – sirana VESNA LOBORIKA (Loborika, Istra) – kategorija mekih, polutvrdih i tvrdih sireva
- SIR MAGRIŽ – tvrdi ovčji sir dozrijevao u listovima kadulje i smilja – sirana MAGRIŽ (Lakmartin, otok Krk) – kategorija sireva sa začinima
Ova svečanost je bila prilika i da se osvrnemo na 20 godina organiziranog stručnog rada na razvoju sirarstva na obiteljskim gospodarstvima kroz Radnu grupu za sirarstvo koja je formirana unutar Hrvatskog zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu te je nastavila djelovati kroz sve buduće oblike savjetodavne službe sve do danas kada je dio Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i šumarstva.
Presjek rada RG za sirarstvo – 20 godina
Zaslužnim kolegicama Ani Grgas, Dubravki Kaić i Ivanki Bervida, koje su bile članice ove Radne grupe sve do umirovljenja, dodijeljene su zahvalnice za izniman doprinos razvoju sirarstva na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima. Zahvalnice su dodijeljene i našem bivšem ravnatelju dr. sc. Ivanu Kataliniću koji je od samog početka podupirao osnivanje i rad ove naše Radne grupe te prof. dr. sc. Samiru Kalitu na cjelokupnoj stručnoj podršci nama, članovima na koje je prenosio svoje znanje da bi ga mi dalje pružali našim sirarima.
Nakon svečanosti dodjela zahvalnica i diploma za male sirare je održana edukacija vođene degustacije i sljubljivanje sira s pićima kroz naš tečaj Diversifikacije aktivnosti na poljoprivrednom gospodarstvu.
Polaznike su, kolege stručnjaci za sirarstvo i vinarstvo, educirali kako kušati i nuditi odnosno sljubiti sireve i vino, kušajući tri šampionska sira s tri vrhunska autohtona vina. Naučili su ih koji su to okusi i note u tim proizvodima, kako prezentirati proizvod, kako ispričati i sačuvati njegovu priču….
I za kraj, za jedan nezaboravan događaj svim prisutnima, sljubili smo posavski SUHI SIR sa ŠKRLETOM, istarski tvrdi sir RICI s TERANOM te krčki tvrdi ovčji sir MAGRIŽ sa ŽLAHTINOM.
Anđelka Pejaković, dipl. ing. agr.
Višnja Krapljan, dipl. ing. agr.