Tretiranje sjemena povrća

U sadašnjim i budućim uvjetima poljoprivrede, usavršavanje proizvodnje je usmjereno na prilagodbu promjenama u klimi. Teži se smanjiti rizike u proizvodnji i ujedno povećati prinose.

Istraživanja i primjena tehnologija poboljšanja kvalitete sjemena najviše se rade u hortikulturnoj proizvodnji – u sjemenarstvu povrća, cvijeća i ukrasnog bilja.

U povrćarstvu se tim tehnologijama tretiranja stvara mnogo proizvodnih oblika sjemena. No, nije svaka vrsta povrtnog sjemena prikladna za svako tretiranje. Bitan je odabir pravog sjemena za tretiranje koji će povećati proizvodnu vrijednost sjemena.

Tretiranje povrtnog sjemena se prvenstveno radi na hibridnom sjemenu čija je proizvodnja skupa. Također se tretira sjeme osjetljivo na nicanje – ono koje biološki dugo niče, sjeme sa tvrdom sjemenom ljuskom, sitno sjeme i ono nepravilnog oblika.

Postupci u tretiranju sjemena općenito daju bolji start biljkama jer one:

  • imaju ujednačeno nicanje i brže niču (Slika 1.)
  • imaju i zaštitu od patogena – zaštićuje se klica od uzročnika bolesti i štetnika u tlu
  • povećava se energija klijanja i početno stvaranje korijena
  • pospješuje se daljnji razvoj biljke (Slika 2. i 3.),
  • povećana je otpornost na nepovoljne uvjete okoline i bolje je „opće zdravlje” starije biljke

U sjemenskoj proizvodnji tretiranje sjemena  spada u doradu sjemena. To je priprema sjemena za sjetvu. Niz je mehaničkih, fizikalnih, kemijskih i bioloških postupaka u doradi sjemena.

Mehaničko tretiranje sjemena

Od specifičnih mehaničkih postupaka dorade sjemena povrća primjenjuje se:

– Kalibracija – za preciznu sjetvu i ujednačeno nicanje sjeme se kalibrira – sortira po veličini i time se omogućuje prodaja po broju sjemenki, a sjeme se plasira kao precizno sjeme.

-Segmentacija – lomi se sjeme „klupko“ s više sjemenki blitve i cikle i dobije se jednoklično (monogermno) sjeme. Ono je nepravilnog oblika i  može se doraditi piliranjem;

Kemijsko tretiranje sjemena

Ovakvo tretiranje odbija, suzbija ili sprječava napad specifičnih zemljišnih bolesti i štetnika, osigurava početnu ishranu i „imuno tvari“ u osjetljivoj ranoj fazi rasta biljaka.

Dva su postupka tretiranja

  • mokro tretiranje gdje kemijsko sredstvo prodire u sjeme
  • suho tretiranje gdje sredstvo ostaje na površini (zaprašivanjem i oblaganjem)

Dodaju se:

  • sredstva za zaštitu bilja – fungicidi, insekticidi
  • hranjiva u obliku lako usvojivih iona
  • stimulatori i regulatori rasta – fitohormoni poput giberelinske kiseline, jantarna kiselina

 

Biološko tretiranje sjemena

To je nanošenje i oblaganje sjemena mikroorganizmima – bilo da su to korisne bakterije, suhe spore i miceliji gljiva (npr. Trichoderma harzianum), alge ili ekstrakti biljaka.

Ima najviše inovativnih tehnologija i posebnih „brand“ proizvoda za povrćarske kulture. Biološke tehnologije tretiranja sjemena se razvijaju kao zaštita usjeva od uzročnika bolesti u tlu (Pythium, Rhizoctonia, Fusarium, Sclerotinia) i protiv štetnika u tlu (ličinke mrkvine muhe, žičnjaci, grčice,sovice pozemljuše) i kao imunostimulator biljaka.

Fizikalno tretiranje povrtnog sjemena

Od ovih postupaka najbrže se razvijaju i proširene su u povrćarstvu metode pretklijavanja i oblaganje sjemena različitim materijalima – piliranjem i inkrustriranjem.

1.Pretklijavanje (naklijavanje) sjemena povrća – osmotsko poticanje klijanja

 

Radi se u kontroliranim uvjetima: u laboratoriju, u najpovoljnijim uvjetima temperature i vlage i svjetlosti za klijanje za povrtnu vrstu.

  1. Sjeme se potapa u vodenu otopinu koja pomaže omekšavanju vanjske ljuske sjemena i potiče se upijanje vode.
  2. Nakon namakanja aktivira se početna faza klijanja.
  3. Mikroskopski se prati razvoj klice sjemena i kako se ona približava ovojnici sjemena (korijenak), klijanje se zaustavlja.
  4. Sjeme se pažljivo suši do početne vlage i takvo suho sjeme može se skladištiti do upotrebe!

– Rok trajanja pretklijalog sjemena je skraćen u usporedbi s „normalnim“ netretiranim sjemenom – sjeme je klijavo 6 -12 mjeseci.

Danas se za pretklijavanje najčešće koristi otopina polietilenglikola (PEG), prije se pretklijavalo različitim solima (KH2PO4,KNO3). Primjer: pretklijavanje sjemena salate sa 345 g/kg PEG 1 dan na 18-20 ℃ daje brže nicanje na visokim temperaturama što je problem ljeti kad sjeme salate prelazi u mirovanje (dormantnost). (Lešić, Pavlek, Bogdanović: Proizvodnja povrtnog sjemena, 1993.)

 

Slika 1 Klijanje normalnog (lijevo) i pretklijalog (desno) sjemena salate – naklijalo sjeme niklo dvostruko brže (za 2 dana)

 

Slika 2. Razlike u početnom porastu mrkve upotrebom pretklijalog (lijevo) i normalnog (desno) sjemena

 

Slika 3. Razlike u mrkvi kod netretiranog (lijevo) i pretklijalog (desno) sjemena

 

 

2.Oblaganje sjemena povrća piliranjem

Pilirano sjeme je obloženo okruglo sjeme. Normalno sjeme piliranjem mijenja oblik i masu sjemena i površinsku teksturu – dobiva okrugli, glatki, ujednačeni oblik i veličinu.

 

Slika 4. Pilirano i normalno sjeme salate

 

Najčešće se pilira „komplicirano sjeme za nicanje“ sitno sjeme povrća – salate, mrkva, peršin, celer i nepravilno sjeme luka i poriluka i sjeme hibridnih kupusnjača.

Piliranjem se sije efikasnije – preciznija i vidljivija je sjetva naročito na polju i dalje ujednačeno nicanje i brži početni rast. Kod uzgoja presadnica, olakšana je automatska sjetva pneumatskom sijačicom u plitice („kontejnere“).

Omotač u „piluli sjemena“ čine:

  • inertne tvari (npr. glina, kalcijev karbonat),
  • sredstva za zaštitu bilja
  • mikrohranjiva,
  • biostimulatori rasta

Postupanje i rizici korištenja piliranog sjemena

Nakon što se pilirano sjeme posije pa do nicanja, supstrat mora ostati neprestano vlažan, ali ne mokar (da klica ne propadne).

Piliranje također skraćuje sjemensku kvalitetu – klijavost  i energiju klijanja sjemena.

Zato bi pilirano sjeme trebalo iskoristiti i posijati u istoj sezoni ili ga skladištiti na suhom, tamnom i hladnom.

3.Oblaganje sjemena povrća inkrustriranjem

Inkrustrirano sjeme je obloženo sjeme prekriveno tankim slojem punila koje sadrži sredstava za zaštitu bilja, boje i ostale tvari sa svrhom bolje zaštite klice i uočavanja sjemena u tlu nakon sjetve.

 

Slika 5 Inovacija u inkrustriranom sjemenu povrća – punila su bez mikroplastike

 

Zaključak:

Tretiranje sjemena vrlo je važna tehnologija za današnju poljoprivredu. Odgovarajuće tretiranje osigurava sjemenu „bolji početak“. U uvjetima klimatskih promjena tretirano sjeme je  „opskrbljeno sa otpornostima“ za različite probleme, od štetnika i bolesti do stresova iz okoliša.

Izvor slika:

https://www.bejo.com/magazine/b-moxr-improved-priming-carrot-seed

https://germains.com/

https://www.incotec.com/en-gb/news-and-media/

 

Sunčica Dombaj, dipl. ing. agr.

Viša savjetnica

Pripremi za ispis