Preporuke, Vinogradarstvo

Obavijest vinogradarima

Nakon blagdana Svetog Josipa (20.3. o.g.) vinogradarima je upućena preporuka za suzbijanje važnijih uzročnika bolesti drva i nekih prezimljujućih kategorija štetnih organizama životinjskog podrijetla (npr. štitaste uši, štetne gusjenice). Od tada su u zadnjoj dekadi proteklog mjeseca zabilježene dvije “kišne epizode” (23.3-25.3. i 28.3.-30.3.), a ukupno je na mjernom mjestu Železna Gora u ožujku izmjereno iznadprosječnih 121,6 mm! Od prvih dana mjeseca travnja bilježili smo rast dnevnih temperatura od 02.4. do 05.4. do najviših vrijednosti u rasponu 19,7°-25,7°C! U večernjim satima 05.4. je započeo snažniji sjeverni vjetar, a naknadno bilježimo tri svježe noći od kojih je najhladnija bila početkom ovog tjedna (06.4./07.4.) s negativnim vrijednostima na južnim padinama Železne Gore -1,59°C (u vinskoj sorti Rajnski rizling)! Naknadno su još protekle dva jutra bila dosta svježa s najnižim vrijednostima 1.01°-3,38°C! Narednih tjedan dana očekujemo rast dnevnih temperatura na vrijednosti 15-23°C (10.4.-14.4.), dok će jutarnje biti u rasponu 4-10°C! Neće biti posve stabilno, početkom idućeg tjedna moguće su oborine (14.4./15.4.)!

Od početka kalendarske 2025. do jučerašnjeg dana zbroj prosječnih pozitivnih dnevnih temperatura na području središnjeg dijela Međimurskog vinogorja iznosio je 561,6°C (čak 144,4°C manje nego u istom razdoblju protekle 2024.)! Stoga tek zadnjih dana mjeseca ožujka bilježimo “plač ili suzenje” vinove loze, ovih dana započinje bubrenje pupova (vunasti pupovi) i na nekim položajima i vinskim sortama ranije vegetacije početak razvoja prvih listića. Sa narednim toplijim danima na ostalim dominantnim vinskim sortama očekujemo početni razvoj vegetacije (npr. sauvignon, graševina).

U većini je nasada i dominantnih vinskih sorti vidljiv prezimljujući potencijal crne pjegavosti (Phomopsis viticola) na svim lokalitetima, a naročito na osjetljivim vinskim sortama graševina, moslavac ili šipon, rajnski rizling i dr.! Vinogradare upozoravamo da su prve zaraze uzročnikom ove bolesti moguće dugotrajnim vlaženjem biljnih organa (14.4./15.4.) a nakon otvaranja zimskih pupova loze i pojave zelenog vršnog tkiva (naročito u nasadima s vidljivom promjenom boje u srebrno-bijelu uz sitne crne točkice na uzgojnoj rozgvi).

Neposredno prije i nakon pojave prvih listića mjere zaštite protiv crne pjegavosti (Phomopsis viticola) temelje se na preventivnoj primjeni dopuštenih organskih fungicida (https://fis.mps.hr/trazilicaszb/)! Na crnu pjegavost (Phomopsis) su djelotvorni i bakarni fungicidi, ali nakon pojave prvih listića u uvjetima prohladno-vlažnog razdoblja pokazuju blagu fitotoksičnost!

Najbolje je zaštitu protiv crne pjegavosti obavljati nekoliko dana prije najavljenih oborina, jer s dugotrajnim vlaženjem mladih zelenih organa očekujemo optimalne uvjete za razvoj ove bolesti. Važno je preventivno spriječiti primarne zaraze uzročnikom crne pjegavosti od stadija pojave prvih listića pa dok mladice dosegnu dužinu 3-10 cm!

Vinogradarima preporučujemo u narednom razdoblju redovito pregledavati nasade radi mogućih šteta od gusjenica izgrizanjem pupova (Boarmia, Noctuidae), a nakon razvoja vunastog pupa i pojave prvih zelenih listića loze očekujemo i pojačane štete od lozinih grinjauzročnika akarinoze (Calepitrimerus vitis), naročito na sortama graševina, sauvignon, sauvignon cabernet, silvanac zeleni i moslavac ili šipon. Zadnjih se godina širi i erinoza loze (Eriophyes vitis), naročito na sortama rajnski rizling i moslavac (šipon). Početkom travnja o.g. (03.4.) bilježili smo aktivnost leptira lisnih sovica na feromonskim mamcima!

Prema iskustvima o pojavi simptoma zaraze lozinim grinjama šiškaricama (Calepitrimerus, Eriophyes) iz prethodnih sezona, preporučujemo na osjetljivim vinskim sortama od stadija bubrenja pupova (“vunasti pup”) do pojave prvih listića provesti barem dvije usmjerene aplikacije njihova suzbijanja primjenom dopuštenih sumpornih pripravaka u povišenoj koncentraciji (https://fis.mps.hr/trazilicaszb/) (učinkovitost povišenih koncentracija sumpora na grinje šiškarice značajno ovisi o dnevnim temperaturama zraka, te o količini i rasporedu oborina neposredno nakon njihove primjene)!

Ukoliko se na nekim lokalitetima pojavljuju štetne gusjenice koje izgrizaju pupove u bubrenju, naročito u sorata koje ranije kreću vegetacijom (npr. chardonnay, muškat), preporučujemo primijeniti neki od registriranih insekticida za njihovo suzbijanje u vinogradarstvu (https://fis.mps.hr/trazilicaszb/).

VAŽNO: Prve mjere usmjerene kemijske zaštite vinograda ne preporučujemo provoditi metodom raspršivanja, već metodom prskanja (bez zračne struje ventilatora)!

Dodatna zaštita pčela: Cvatući podrast u višegodišnjim nasadima mora u trenutku tretiranja sredstvima opasnim za pčele biti pokošen. Sukladno Zakonu o održivoj primjeni pesticida (NN 46/2022), ako se obavlja tretiranje pesticidom opasnim za pčele, profesionalni proizvođači moraju prije obavijestiti Hrvatski pčelarski savez i povjerenike za izvođenje evidencije pčelara i pčelinjaka te katastra pčelinjih paša po županijama i pčelarskim udrugama u propisanom roku.

VAŽNO: sve poljoprivredne proizvođače upućujemo na redovito praćenje Fitosanitarnog informacijskog sustava (FIS) pri Ministarstvu poljoprivrede (mps.hr), svakako prije primjene bilo kojeg sredstva za zaštitu bilja dopuštenog za profesionalnu primjenu radi moguće promjene u registraciji (https://fis.mps.hr/trazilicaszb/).

 

mr.sc. Milorad Šubić, dipl. inž. agr.

milorad.subic@mps.hr