Voćarstvo, Zaštita bilja

Bolesti i štetnici oraha

Uzgoj i proizvodnja ploda oraha je poljoprivredna djelatnost koja pruža egzistenciju mnogim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima te kao takva smanjuje ovisnost RH o uvozu ove vrlo vrijedne i nutritivne namirnice.
Prema službenim podacima, orah se u RH uzgaja na više od 8.000 hektara (druga najzastupljenija voćna vrsta) a proizvodi ga oko 4.500 poljoprivrednih gospodarstava u sustavu konvencionalne i ekološke proizvodnje.
Međutim, za uspješnu proizvodnju nije dostatna samo dobra volja. Kako bi voćari bili konkurentni na tržištu EU potrebno je uložiti puno truda u stjecanje praktičnih znanja te mnogo marljivosti i upornosti. Sve navedeno kao i prihvaćanje načela suvremenih tehnoloških rješenja u proizvodnji i doradi ploda oraha, siguran su put ka pronalaženju tržišta i trženju oraha.
Najvažniji čimbenici uspjeha na današnjem otvorenom tržištu EU su proizvodnja plodova visoke kakvoće kao i povećanje rentabilnosti proizvodnje. Međutim, praksa je pokazala kako su voćari, poradi klimatskih promjena i širenja novih bolesti i štetnika, suočeni sa sve više izazova u proizvodnji.
Stoga je cilj ove publikacije upoznati voćare sa najznačajnijim bolestima i štetnicima, prepoznavanju simptoma kao i metodama zaštite, kako bi se osigurala stabilna i održiva proizvodnja oraha. Poradi ograničenog prostora ove publikacije, nije bilo moguće prikazati sve bolesti i štetnike oraha, nego je izbor pao na gospodarski najznačajnije.