Diverzifikacija polioprivredne proizvodnje, Stočarstvo

Koraci do prerade mesa u objektima malog kapaciteta

Klanje životinja te prerada i prodaja mesa i mesnih proizvoda s mikrobiološkog stajališta visoko je rizična te zbog zaštite zdravlja potrošača zahtijeva visoke higijenske i zdravstvene standarde.

Sukladno Pravilniku o registraciji i odobravanju objekata te i registraciji subjekata u poslovanju s hranom (NN 123/19, 3/21. 129/22) i Pravilniku o mjerama prilagodbe propisima o hrani životinjskog podrijetla (NN 51/15, 106/15, 21/19) prerada mesa kod malih proizvođača se odobrava uz određenu fleksibilnost uvjeta za objekte malog kapaciteta za preradu mesa.

Postupak odobravanja objekata za preradu mlijeka u nadležnosti he Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane, Ministarstva poljoprivrede i na njihovoj mrežnoj stranici se nalaze svi potrebni zahtjevi i upute.

Nadzor prodaje mesa i mesnih proizvoda u nadležnosti su Državnog inspektorata.