Obavijest proizvođačima jezgričavog voća 13.06.2012.
Velike količine kiše (preko 40 mm) koje su pale proteklih dana uzrokovale su ispiranje zaštitnih sredstava. Stoga je potrebno ponoviti zaštitu u nasadima jabuka i krušaka jednim od preventivnih površinskih fungicida: Dithane M-45, Mankozeb, Star 80 WP, Merpan 80 WDG, Captan 80 WG, Delan 700 WDG, Chromodin S-64, Dodine S-65 ili dr.
U nasadima jabuka gdje ima pepelnice (Podosphaera leucotricha ) potrebno je mehanički odstraniti zaražene izbojke, iznijeti iz voćnjaka i spaliti, te za zaštitu primijeniti neki od pripravaka na bazi sumpora ili koristiti strobilurinske pripravke kao što su Stroby WG, Zato plus ili Zato koji ujedno djeluju protiv uzročnika čađave krastavosti i pepelnice.
Pošto pripravci na osnovi sumpora na višim temperaturama mogu uzrokovati fitotoksičnost , potrebno je tretiranje obaviti u večernjim satima kada su temperature niže.
Također treba ponoviti zaštitu protiv jabučnog savijača (Cydia pomonella) uzročnika crvljivosti ploda jabuke i kruške jednim od slijedećih insekticida: Nomolt, Rimon 10 EC, Runner 240 SC, Coragen 20 SC, Pyrinex 250 ME, Reldan 40 EC, Lino, Rely 40 ili dr.
Obilaskom terena uočena je pojava crvenog voćnog pauka (Panonychus ulmi), stoga preporučamo voćarima da pregledaju svoje nasade i ukoliko ima više od šest pokretnih oblika crvenog voćnog pauka po listu potrebno je izvršiti tretiranje jednim od sljedećih akaricida: Demitan, Kraft 18 EC (uz dodatak Bijelog ulja), Vertimec 018 EC (uz dodatak Bijelog ulja) ili dr.
Nasade krušaka je potrebno pregledati na prisutnost kruškine buhe. Prema potrebi za zaštitu koristiti jedan od slijedećih već spomenutih pripravaka: Nomolt, Rimon 10 EC ili Kraft 18 EC uz dodatak mineralnog ulja.
- Sredstva za zaštitu bilja primijeniti prema uputi proizvođača.
- Voditi evidenciju o uporabi sredstava na otvorenom te u zatvorenom i zaštićenom prostoru.
- Nakon uporabe sredstva, prazna ambalaža se mora zbrinuti u skladu s uputom na etiketi.
Božena Dežđek, dipl. ing. agr.
E-mail:Bozena.Dezdek@komora.hr
0 comments
Write a comment