Svečano otvorenje Ceste sira zagrebačke regije
Uz podršku Savjetodavne službe, Grada, Županije i Udruge malih sirara Grada Zagreba „ZG sirek“ projekt je provela Udruga malih sirara Zagrebačke županije „Sirek“.
U cestu sira zagrebačke regije uključeno je 12 proizvođača sira s prostora županije i grada Zagreba. Svi oni imaju registrirane i uređene mini-sirane, a od ovoga projekta očekuju povećanje prodaje na kućnome pragu.
U proizvodnji sira potrebno je puno rada, truda i umijeća. Poneki sirevi zriju više mjeseci pa i godina i u proizvodnji traže veliko znanje i strpljivost. No, željeni rezultat sigurno ne izostane. Tako svi oni koji su zasićeni gradskom vrevom, mogu na udaljenosti od samo pola sata od centra Zagreba, okusiti mirise i okuse sela – djelo vrijednih ruku sirara i njihovih obitelji koje spravljaju izvrsne sireve i druge mliječne proizvode. Tu se na licu mjesta možete uvjeriti u kvalitetu domaćih mliječnih proizvoda te okusiti razne sirarske delicije i doživjeti harmoniju i sklad čovjeka s prirodom te ljubav čovjeka prema životinjama i okolišu.
Svaka sirana ima svoje draži i svaki sirar ima svoje tajne kako napraviti najbolji sir, kako udovoljiti svojim kupcima i kako se razlikovati od ostalih.
Svježi domaći sir i vrhnje koji se proizvode na cijelom prostoru Zagrebačke županije, rubnim dijelovima Grada Zagreba te susjednim županijama, simbol je prehrambene tradicije grada Zagreba i svih njegovih stanovnika. Mljekarice i sirarke ili popularnije zvane kumice, u svakom pogledu pridonijele su stvaranju spomenute sinergije. Simbolično, one predstavljaju nešto što je domaće, tradicionalno, sigurno, kvalitetno i što svakoga od nas, bez obzira koliko godina imao, vraća u djetinjstvo i podsjeća na naše bake i finu, ukusnu i zdravu hranu.
Pokušavajući ublažiti trendove opadanja mljekarske proizvodnje, Zagrebačka Županija i Grad Zagreb već više od desetljeća ulažu značajna sredstva za razvoj i unapređenje konkurentnosti stočarske proizvodnje, u prvom redu mljekarstva. Budući da proizvodnja sireva na ovim prostorima ima vrlo dugu tradiciju, ulaganja su urodila plodom. Danas je ovo područje poznato po različitim vrstama mliječnih prerađevina kao što je već spomenuti svježi sir s vrhnjem i sirevi nastali sušenjem i dimljenjem svježeg sira kao što su preveli sir, sušeni sir i prgice, zatim sirevi proizvedeni na sada već tradicionalan način za ovo područe – kuhanjem i to obični kuhani, kuhani dimljeni te kuhani sir sa dodacima raznih začina koji ovise o mašti sirara i vašim željama. Osim toga dio sirara proizvodi i polutvrde i tvrde sireve sa zrenjem, meki sir u tipu Škripavca, meki sir koji zrije u salamuri (u tipu Fete), jogurt, sirutku te skutu – albuminski sir koji se dobiva iz sirutke. Sirevi se na ovom području proizvode najviše od kravljeg mlijeka, a manje količine i od kozjeg mlijeka, tako da svi zajedno čine široku lepezu okusa koja zadovoljava i najveće gurmane.
„Županija i Grad su dali vjetar u leđa ovome projektu! Nama, malim sirarima, prodaja na kućnome pragu puno znači“, rekla je vlasnice sirane Kusanovec Romina Zadravec, predsjednica Udruge „Sirek“ i Saveza Udruga malih sirara RH.
Više o cesti sira možete pronaći na www.cestesira.hr
Pozivamo vas da posjetite „Ceste sira zagrebačke regije“ i upoznate vrijedne sirare te vam želimo puno ukusnih trenutaka!
Anđelka Pejaković, dipl. ing. agr.,
viša stručna savjetnica
0 comments
Write a comment