Obavijest poljoprivrednim proizvođačima koštičavog voća
Toplije vrijeme je uzrokovalo buđenje vegetacije tako da je potrebno prate promjene na pupovima koštičavog voća( breskava, nektarina, šljiva, trešnja i dr), kako bi na vrijeme obavili „ zimsku“ zaštitu bakrenim pripravcima.
Većina proizvođača je krenula ili obavila rezidbu što je mjera koju je potrebno provesti prije tretiranja, kako bi se odstranile sve bolesne i oštećene grane te uklonili „mumificirani „plodovi zaostali na stablima.
Ovim tretiranjem vrši se zaštita protiv kovrčavosti lista breskve (Taphrina deformans). Ovaj uzročnik prezimljava na stablima breskve i nektarine na površini kore i u ljuskama pupa, a razvoju bolesti pogoduju oborine i porast temperature .
Bakarni pripravci ujedno služe i za suzbijanje šupljikavosti lista koštičavog voća ( Stigmina carpophila), paleži cvijeta i grančica (Monilinia spp.), rogača šljive (Taphrina pruni) te bakterijskog raka koštičavog voća.
Ovi pripravci imaju dozvolu za primjenu na koštičavom voću u doba mirovanja vegetacije. Tretiranja se mogu provoditi u fenofazi A ( još zatvoreni pup) , no optimalno vrijeme za suzbijanje kovrčavosti lista breskve je fenofaza B bubrenje pupa. Tretiranja obaviti prije najavljenih oborina.
Odabir bakrenih preparata izvršiti prema dozvolama koje ćete naći na stranicama Fitosanirtarnog informacijskog sustava: (https://fis.mps.hr/trazilicaszb/ )
Upozoravaju se proizvođači da izvrše pregled na prisutnost štitastih uši, jaja crvenog voćnog pauka, jaja lisnih uši te ukoliko utvrde kritične brojeve :
Jaja crvenog pauka 100jaja / 1 m grančice
Jaja lisnih ušiju 25/ 1 m grančice
Tada je moguće primijeniti kombinaciju nekog od bakrenih pripravaka uz dodatak mineralnog ulja ili koristiti gotove kombinacije prema dozvoli sa Fitosanirtarnog informacijskog sustava (https://fis.mps.hr/trazilicaszb)
Prilikom tretiranja bakrenim pripravcima temperature zraka trebaju biti iznad 5° C za mirnog vremena sa što više škropiva.
Tablica 1. Pripravci na bazi bakra za suzbijanje bolesti.
Djelatna tvar | Pripravak | Voćna vrsta | Uzročnik bolesti/štetni organizam |
Bakreni oksid | NORDOX 75 WG | Koštičavo voće | kovrčavost, šupljikavost, bakterijski rak koštičavih voćaka, palež cvijeta i mladica |
Bakreni oksiklorid | CUPRABLAU Z*
01.07.2021.
|
Breskva | kovrčavost |
Koštičavo voće | šupljikavost | ||
CUPRABLAU Z 35 WG | Breskva,marelica,nektarina,
trešnja, višnja,marelica |
||
KUPROPIN*
01.07.2021. |
Breskva | šupljikavost
kovrčavost |
|
Koštičavo voće,jabuka i kruška | šupljikavost
kovrčavost |
||
CUPROCAFFARO 50 WP | Breskva | kovrčavost | |
Koštičavo voće, jabukakruška | šupljikavost | ||
RAME CAFFARO 32 WP*
01.07.2021. |
Koštičavo voće,jezgričavo, voćke | šupljikavost
kovrčavost |
|
CODIMUR SC
COPPER KEY FLOW CUPRA COPPER KEY CODIMUR 50 COPPER LAINCO |
Jabuka, kruška
Breskva Nektarina Marelica |
Krastavost, kovrčavost
|
|
Bakreni oksid |
NEORAM WG
|
Koštičavo voće,jabuka,kruška,bobičasto, jagoda,orah ,lijeska | kovrčavost,
šupljikavost palež cvijeta i mladica krastavost |
Bareni hidroksid | CHAMPION * | Breskva | kovrčavost, šupljikavost |
Koštićavo voće | šupljikavost, palež cvijeta i mladica | ||
CHAMPION FLOW SC | Breskva | kovrčavost, šupljikavost | |
Višnja, trešnja | kozićavost | ||
CHAMPION W 50 | Breskva, marelica, trešnja, višnja, šljiva | šupljikavost, gnomonia | |
Bakarni hidroksid
Bakarni oksiklorid |
AIRONE SC | Breskva, marelica, trešnja, mektarina, šljiva,jabuka kruška | Kovrčavost , vještičine metle,trulež i bakterijski rak |
Bordoška juha | BORDOŠKA JUHA CAFFARO 20 WP
BORDOŠKA JUHA 20 WP – MANICA
|
Breskva,jabuka kruška,voće
Lijeska, orah
|
Krastavost,upala kore
kovrčavost, šupljikavost |
Breskva,jabuka kruška,voće
Koštačevo voće |
šupljikavost |
Tablica 2.
Pripravci na bazi mineralnog ulja
Djelatna tvar | Pripravak | Voćna vrsta | Štetni organizam |
Parafinsko ulje | BIJELO ULJE
MINERALNO SVIJETLO ULJE |
Voćke | kalifornijska štitasta uš
breskvina štitasta uš šljivina štitasta uš crveni voćni pauk |
Šljiva | crveni voćni pauk
štitaste uši lisne uši |
||
OVITEX | Breskva, nektarina, marelica, šljiva, trešnja | crveni voćni pauk | |
OVIPRON TOP | Breskva, nektarina, marelica, šljiva, trešnja | kalifornijska štitasta uš
dudova štitasta uš |
|
LAINCOIL
INSECTOIL KEY ESTIUOIL |
Breskva, nektarina, marelica, šljiva, trešnja |
Štitaste uši |
Tablica 3 :
Bakrenih pripravaka uz dodatak mineralnog ulja ili koristiti gotove kombinacije
Djelatna tvar | Pripravak | Voćna vrsta | Uzročnik bolesti/štetni organizam |
Kombinacija bakra i mineralnih ulja | CVENO ULJE
01.07.2021. |
Breskva | kovrčavost |
Koštičavo voće | šupljikavost
šljivina štitasta uš |
||
RED FOX | Breskava, jabuka, kruška | kovrčavost, šupljikavost
kalifornijska štitasta uš |
|
Šljiva | šupljikavost
kalifornijska štitasta uš |
||
MODRO ULJE | Voćke | kovrčavost, šupljikavost
Štitaste uši, jaja lisnih uši, crveni voćni pauk |
Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i dozvolama prema Fitosanitarnom informacijskom sustavu. Ambalažu SZB zbrinuti na propisani način te voditi evidencijsku listu o uporabi sredstava za zaštitu bilja i to prema : Pravilniku o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida-NN 142/12 i Zakonu o održivoj uporabi pesticida-NN 14/14.
Jadranka Berić dipl .ing. zaštite bilja
E-mail: Jadranka.Beric@mps.hr
0 comments
Write a comment