Kod planirane gnojidbe povrtlarskih kultura važno je znati da je utjecaj gnojidbe najveći među svim čimbenicima visine prinosa, i doprinosi visini prinosa od 30-70 %, dok svi ostali čimbenici (tlo, klima, obrada, sorta, sjeme, zaštita i dr.), doprinose 70-30 %.
1. GNOJIDBA KELJA I KUPUSA
- 1. U osnovnoj gnojidbi
– kod pripreme tla zaorati 2-4 kg/m četv. staj. gn.
+ NPR-7:20:30 – 80 g/m četv.
– U vegetaciji prihraniti 1-3-puta sa KAN-om 100 g/m četv.
- U osnovnoj gnojidbi zaorati 2-4 kg/m četv. staj. gn.
NPR-5:20:30 – 90 g/m četv.
+ UREE – 20 g/m četv.
-U vegetaciji prihraniti sa KAN-om – 10 g/m četv.
2. GNOJIDBA CVJETAČE
- U osnovnoj gnojidbi
– kod pripreme tla za sadnju NPR – 7:14:21 100 g/m četv.
Prihrana 1-3 puta u vegetaciji KAN – 10 g/m četv.
- U pripremi tla za sadnju NPK – 7:20:30 – 80 g/m četv.
+ UREA – 20 g/m četv.
3. GNOJIDBA RAJČICE, PAPRIKE I PATLIĐANA
- Pred oranje pognojiti sa NPR – 5:20:30 – 50 g/m četv.
Pred sadnju dolazi NPR – 5.20:30 – 25 g/m četv.
+ UREE – 20 g/m četv.
Prihraniti 1-3 puta KAN-om – 10-15 g/m četv.
- Pred oranje pognojiti sa NPR – 7:14:21 70 g/m četv.
Pred sadnju dolazi NPK – 7:14:21 70 g/m četv.
Prihraniti 1-2 puta KAN-om – 10-15 g/m četv.
4. GNOJIDBA KRASTAVACA
- U pripremi tla za sadnju dodati NPK – 5:20:30 40 g/m četv.
+ UREE – 20 g/m četv.
5. GNOJIDBA GRAHA I GRAŠKA
- U jesen pred duboko oranje dodati NPK – 7:14:21 70 g/m četv.
U pripremi tla za sjetvu dodati UREE – 10 g/m četv.
6. GNOJIDBA LUKA
- U osnovnoj obradi zaorati NPK – 5:20:30 – 90 g/m četv.
Pred sadnju dodati UREE – 15 g/m četv.
Prihraniti u rano proljeće KAN-om – 15 g/m četv.
- U osnovnoj obradi zaorati NPK – 7:14:21 – 120 g/m četv.
Pred sadnju dati UREE – 20 g/m četv.
7. GNOJIDBA ČEŠNJAKA
- U osnovnoj obradi tla zaorati NPK – 7:14:21 – 70 g/m četv.
Pred sadnju dodati UREE – 20 g/m četv.
8. GNOJIDBA MRKVE, PERŠINA I PASTENJAKA
- U pripremi tla za sjetvu dodati NPK – 7:20:30 – 80 g/m četv.
+ UREE – 20 g/m četv.
- U pripremi tla za sjetvu dodati NPK – 7:14:21 – 120 g/m četv.
U vegetaciji prihraniti s KAN-om – 30 g/m četv.
9. GNOJIDBA CELERA
- U pripremi tla za sjetvu dodati NPK – 5:20:30 – 150 g/m četv.
+ UREE – 20 g/m četv.
10. GNOJIDBA SALATE I ENDIVIJE
- Pri sadnji pognojiti s NPK – 7:14:21 – 70 g/m četv.
+ UREE – 30 g/m četv.
11. GNOJIDBA ŠPINATA
- U pripremi tla za sjetvu dodati NPK – 7:14:21 – 100 g/m četv.
+ UREE – 15 g/m četv.
U vegetaciji prihraniti s KAN-om – 10 g/m četv.
12. GNOJIDBA BLITVE
- U pripremi tla za sjetvu dodati NPK – 7:14:21 – 50 g/m četv.
+ UREE – 20 g/m četv.
|
0 comments
Write a comment