Sljubljivanje sira i Vina od Davnina
Od autohtonih vina degustirana je Belina starohrvatska, Kraljevina Zelina, Dišeća ranina, Pušipel i Sokol, dok se od sireva kušao; svježi sir, kuhani sir, preveli sir, suhi sir, dimljeni kuhani sir te polutvrdi sir. Od navedenih vina i sireva složeno je 6 kombinacija (Tablica 1.) koje smo sljubljivali i ocijenili.
Tablica 1. Prikaz kombinacija sireva i vina na radionici „Sljubljivanje sira i Vina od Davnina“
|
SIR |
VINO |
1. |
Svježi sri |
Belina starohrvatska |
2. |
Kuhani sir |
Kraljevina Zelina |
3. |
Preveli sir |
Dišeća ranina |
4. |
Suhi sir |
Škrlet |
5. |
Dimljeni kuhani sir |
Pušipel |
6. |
Polutvrdi sir |
Sokol |
Najveću zainteresiranost za ovakvim tipom događanja pokazala je mlađa populacija ljudi (studenti, komercijalisti i ljudi od struke).
Radionica je provedena pod stručnim vodstvom Pročelnice podružnice Zagrebačke županije Vlaste Rubeša Vili koja je posjetitelje uvodila u svijet pravilne degustacije vina, dok je Načelnica odjela za ruralni razvoj, Višnja Krapljan, vodila prezentiranje i kušanje sireva. Njihovom zajedničkom pričom i prezentacijom prenesena su znanja o pravilnoj degustaciji vina, pravilnom kušanju sira te u konačnici o sljubljivanju sira i vina (koji sir sljubiti sa kojim vinom). Tijekom cijelog trajanja radionice tražila se interakcija i komunikacija sa sudionicima što je i ostvareno.
Na kraju radionice dana im je mogućnost samostalnog sljubljivanja sira i vina po vlastitom nahođenju. Također, svi prisutni ispunili su anketu u kojoj su se izjasnili o najboljoj kombinaciji sira i vina, koji je najbolji sir i najbolje vino te najbolja vlastita kombinacija sira i vina.
S obzirom da su sva mjesta bila popunjena, te da su ljudi po završetku radionice i dalje ostali boraviti u prostoriji, komentirajući prezentirano, možemo reći da je prva radionica sljubljivanja sira i vina bila uspješna i da svakako trebamo nastaviti u ovom smjeru.
Silvija Špiljak, mag. ing. ek. polj.
0 comments
Write a comment